Pastinaak stamppot

door Ruggengraat
Pastinaak stamppot

Pastinaak is een soort wortel, maar het smaakt en ziet er net even anders uit. De kleur is wit en de smaak is een beetje zoet en crème-achtig. Pastinaak staat in Nederland een beetje bekend als ‘vergeten groente’, omdat ze vroeger een stuk populairder waren dan nu. Pastinaak is daarom wat moeilijker te krijgen dan andere groenten zoals de ‘normale’ winterpeen.

Vanwege de zachte smaak en de textuur is pastinaak erg geschikt om in een romige stamppot te verwerken. Zoete aardappel is dat ook, dus vandaar deze combi. De zongedroogde tomaatjes en de zoete puntpaprika maken het gerecht nét even wat smaakvoller. Daarnaast is het allemaal wel erg veel zoet bij elkaar en daarom is de vegetarische rookworst met zijn zoute perfect om het gerecht mee af te maken.

Pastinaak stamppot
Pastinaak is een soort wortel, maar het smaakt en ziet er net even anders uit. De kleur is wit en de smaak is een beetje zoet en crème-achtig. Pastinaak staat… Recepten Pastinaak stamppot European Printen
Porties: 4 personen
Voedingswaarden 200 calorieën 20 grams vetten

INGREDIËNTEN

Ingrediënten:
1 kg zoete aardappel
800g pastinaak
4 zoete puntpaprika's
75g rucola
12 zongedroogde tomaatjes
vegetarische rookcworst van de vegetarische slager (300 gram)

Bereidingswijze

Zet de oven op 200 graden. Leg de zoete punt paprika’s in de oven op een bakpapiertje en laat ze in ongeveer 20 minuten donker worden.
Was de zoete aardappelen en snijd ze in stukken/plakken van 1-2 cm dik. Schillen hoeft niet, maar haal wel alle vieze, zwarte plekjes even weg. Zet een grote pan water op het vuur en breng het water aan de kook. De zoete aardappelen doe je in deze pan. Zet de wekker op 8 minuten, want dan moet ook de pastinaak in deze pan meekoken.
Was nu in de tussentijd ook de pastinaak en snijd ook deze in stukken van 1 tot 2 cm dik. Nadat je de aardappelen 8 minuten hebt gekookt gaat je wekker af, dit is het moment dat je de pastinaak bij de aardappelen in de pan doet. Zet de wekker op 15 minuten.
Bereid ook de vegetarische rookcworst zoals aangegeven staat op de verpakking.
Ga nu verder met de paprika's. Haal ze als ze donker zijn uit de oven en laat ze even goed afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kan je het velletje er heel makkelijk vanaf trekken. Haal ook het grootste deel van de pitjes weg (een paar proef je niet, dus doe niet té veel moeite). Doe dit niet onder de kraan, want dat is zonde van de smaak. Snijd de paprika's in grove stukken.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
Giet als je wekker af is gegaan ook de aardappel en pastinaak af in een vergiet. Doe alles (nog niet de paprika en ook niet de rucola!) terug in de grote pan en pureer met een staafmixer de aardappel en pastinaak helemaal glad. Als je grovere stukken lekkerder vindt kan je het ook stampen met een pureestamper.
Meng nu de grof gesneden paprika en de rucola met een lepel door de stamppot. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Wil je het mooi serveren? Schep dan alles in een grote schaal. Snijd de vegetarische rookworst in plakjes en verdeel die en de zongedroogde tomaatjes over de stamppot. Eet smakelijk!

Notities

Voedingswaarde: Calorieën: 639 Koolhydraten: 100 gram Eiwitten: 21 gram Vetten: 19 gram

Dit vind je misschien ook leuk