Mexicaanse dipschotel

door Ruggengraat
Mexicaanse dipschotel

Chips, we kunnen er niet genoeg van krijgen. Helaas is het soms erg moeilijk om lekker en gezond eten met elkaar te combineren. Dit bracht Kathinka op dit heerlijke idee: de Mexicaanse dipschotel.

In dit recept is er gekozen voor de volkoren wraps, waarom?​

1. Ze zijn gezonder.
2. Je proeft geen verschil met ‘witte’ wraps.

De chips is uiteraard niet hetzelfde van smaak als Doritos of Lays en dat moet je dus ook niet verwachten. Maar met de juiste smaakmakers (de dipjes die je erbij maakt) is het wel echt super lekker. Kathinka maakte dit gerecht op zondag, een prima recept als je een beetje brak bent. Wij begrijpen dat je niet echt zin hebt om de Mexicaanse dipschotel te maken als je brak bent, maar gelukkig kun je dit recept ook makkelijk de dag van tevoren maken.

Mexicaanse dipschotel

Mexicaanse dipschotel

Chips, we kunnen er niet genoeg van krijgen. Helaas is het soms erg moeilijk om lekker en gezond eten met elkaar te combineren. Dit bracht Kathinka op dit heerlijke idee:… Recepten Mexicaanse dipschotel European Printen
Voedingswaarden 440 calorieën 20 grams vetten

INGREDIËNTEN

1 witte ui
1 groot blik bruine linzen
3 bakken tofu gehakt van Albert Heijn
300g wortel
3 rode punt paprika
1 blik tomatenblokjes
2 el olijfolie

3 kleine blikjes tomatenpuree
8 knoflook
4 el paprikapoeder
4 el komijn
1 el oregano
1/2 tl kaneel

8 volkoren tortilla's

Bereidingswijze

Snipper de witte ui. Verhit de olijfolie in een grote wokpan en fruit de ui hierin.
Snij de wortel in kleine blokjes van ongeveer 1/2 cm. Doe ook de wortel in de pan en bak dit mee met de ui. Blijf zo nu en dan roeren.
Snij de puntpaprika in ringen en leg apart.
Pers alle knoflookteentjes uit boven een bakje. Neem nu een klein steelpannetje, doe hier 1 eetlepel olijfolie in. Als de olie warm is bak je hierin op laag vuur de tomatenpuree met de geperste knoflook, het paprikapoeder, komijnpoeder, oregano en kaneel. De puree wordt als het goed is een beetje donker bruin van kleur. Bak dit 2 - 3 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij nu de tortilla's in punten zoals je op de foto ziet. Wacht tot de oven warm is en leg ze dan ongeveer 5 minuten op een bakpapiertje op een bakplaat. Let goed op, de tortilla's lijken in het begin niet zo snel te gaan en dat klopt. Maar hoe knapperiger/bruiner ze worden, hoe sneller het gaat. Je wilt dat ze wel knapperig zijn, maar niet helemaal bruin. Let dus goed op wanneer je ze er precies uit moet halen.
Doe nu de puree die je zojuist gebakken hebt bij de wortel samen met het blik tomatenblokjes, het blik linzen en het tofu gehakt. Voeg ook 200 ml water toe en roer goed om. Breng aan de kook en laat al roerend dit mengsel 10 - 15 minuten zachtjes koken.
Serveer in één grote bak op tafel waar jullie allemaal uit dippen, of verdeel het mengsel over bordjes zodat je van je eigen bord kan eten. Wat je wilt. Serveer met de onderstaande bijgerechtjes en deze overheerlijke knoflooksaus. Eet smakelijk!

Guacamole:
Pureer 2 rijpe avocado's (uiteraard zonder schil en zonder pit) met 1 teentje knoflook, 1 eetlepels limoensap, 5 eetlepels water. Breng op smaak met zout en peper. Hak eventueel 1/2e chilipeper in kleine stukjes en meng dit er door heen, als je van pittig houdt.

Tomatensalsa:
Snij 200 gram tomaat in kleine stukjes en meng hier doorheen een gesnipperd rood uitje. Meng 2 eetlepel witte wijn azijn met 1 eetlepel balsamico en 1 eetlepel agavesiroop en roer dit mengsel door de tomaat en ui. Breng op smaak met zout en peper.

Calorieën per portie: 440
Eiwitten: 25g
Koolhydraten: 46,4
Vetten: 15,4g
Vezels: 7,2g

 

Dit vind je misschien ook leuk