Wat kun je het beste doen tijdens het Coronavirus?

door Ruggengraat
Wat kun je het beste doen tijdens het Coronavirus?

Even leek het erop dat Corona net zo snel weer zou vertrekken als dat het opkwam, maar nu we met zijn allen onder quarantaine zijn geplaatst, moeten we het er echt even over hebben. Want ongetwijfeld hebben de maatregelen ook effect op fitness routines en zelfs voeding. In dit artikel bespreken we enkele problemen als gevolg van het Coronavirus, hoe je ze op kunt lossen en wat je kaunt doen om de spreiding tegen te gaan.

Gevolgen
Iedereen die het nieuws een beetje heeft gevolgd weet dat alle vormen van menselijke bijeenkomsten zo veel mogelijk worden beperkt. Scholen gaan dicht, horeca wordt gesloten en, jawel, ook de sportscholen moeten hun deuren sluiten. Als fanatiek krachtsporter is dat natuurlijk best een dingetje. Die 100 kilo squat wordt een beetje lastig uitvoeren in je huiskamer, maar verderop in dit artikel geven we een aantal tips om die gains te behouden.

Ook kan het lastig worden je voedingsschema te volgen. Wie deze week een supermarkt is binnengelopen begrijpt dit al wel, maar voor wie het nog niet gezien heeft: het lijkt wel een slachtveld. Schappen zijn compleet leeggeroofd, in de diepvries is niets meer te verkrijgen en kinderen huilen als wanhopige volwassenen vechten om het laatste pak toiletpapier. Dit betekent dat je bijna geforceerd wordt om anders te eten, omdat bepaalde producten die je gewend bent niet meer beschikbaar zijn.

Oplossingen
Wat betreft het trainen is het uiteraard verstandig om het sporten thuis door te zetten. Gebruik weerstandsbanden om extra gewicht toe te voegen aan de workouts. Gebruik een grote Swiss bal, een medicine ball, een kettlebell of haal je oude halters onder het stof vandaan. Wat je ook hebt, al is het alleen je lichaam, het is zeker genoeg om je spieren en conditie te onderhouden. Voer de intensiteit iets op door je rusttijd te verminderen, maak leuke circuitjes (inspiratie op onze insta @Ruggengraat) en zorg dat je die longen goed aansterkt!

Qua voeding dien je iets flexibeler en creatiever te zijn. Als het niet mogelijk is om je schema te volgen wegens gebrek aan de benodigde producten, dan kun je je voeding bij gaan houden in een app. Denk: My Fitness Pal, Eetmeter, Chronometer of, ja zeker, onze eigen Ruggengraat app! Zo kun je er zeker van zijn dat je toch voldoende – maar niet teveel – calorieën binnenkrijgt met de voedingsmiddelen die je hebt. Ook kun je denken aan eiwitpoeder en eiwitrepen om je eiwitbehoefte te suppleren. 

Maak je niet te druk om de verdeling van vetten en koolhydraten. Uiteindelijk zijn het de calorieën die bepalen of je afvalt, behoud of aankomt. Indien je lid bij ons bent, kun je je coach vragen om extra begeleiding, indien je je niet volledig aan je schema’s kan houden door de getroffen maatregelen omtrent het Coronavirus.

Wat JIJ kunt doen om verspreiding tegen te gaan
We weten het nu wel met de mondkapjes, handgels en thuiswerk maatregelen, maar waar niemand het over heeft, is hoe we Corona tegen kunnen gaan van binnen uit. COVID-19 is een virus dat zich vooral uit in de longen en griepachtige verschijnselen veroorzaakt. Wat we dus kunnen doen is de kans op besmetting verkleinen door ons immuunsysteem te versterken. NEE, dit is geen garantie dat je het virus niet oploopt, maar de kans is kleiner als jouw lichaam goed voorbereid is op allerhande externe ‘indringers’. Sterke longen verkleinen niet alleen de kans op besmetting, maar vergroot ook de kans op snel herstel indien je onverhoopt in aanraking komt met het virus. 

Belangrijk is dus dat je: Blijft bewegen en traint voor zover dat mogelijk is.

  • Zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. Veel groenten, fruit en peulvruchten.
  • Zorgt voor voldoende vocht. 2-3 liter water per dag.
  • Voldoende daglicht blijft krijgen. Indien het kan, probeer dan minstens 30 minuten naar buiten te gaan. Als je echt in quarantaine zit kun je ook in je tuin eventjes met je gezicht in de zon staan. Een vitamine D supplement (10 microgram onder 50 jaar, 20 mg voor 50+) is voor iedereen aan te bevelen.
  • Stress vermijden. Raak niet in paniek door de berichten in de media, het hamstergedrag van anderen of de genomen maatregelen. Uiteraard dienen we het wel serieus te nemen en zorg te dragen voor elkaar. 
  • Volg de adviezen van de overheid op. 

Samen naar resultaat. #SamenSterk

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk