Wist je dat elke cel in jouw lichaam eiwitten bevat en dat je lichaam voor een heleboel functies eiwitten nodig heeft?
Helaas bestaat er niet zoiets als een eiwit opslag die je kunt vergelijken met een glycogeenopslag. Dus wat jouw lichaam nodig heeft aan eiwitten, wordt voornamelijk voor herstel en groeiprocessen gebruikt. Alles wat je meer aan eiwitten eet wordt opgeslagen als vet als jij aan het eind van de dag een overschot aan calorieën hebt binnen gekregen.
Te weinig eiwitten, wat dan?
Wanneer jij er niet in slaagt om eiwitrijke producten te verwerken in jouw voedingspatroon, dan loop je natuurlijk al snel een tekort op. Wees daarom bewust van wat jij in je boodschappenmandje gooit.
Een goede richtlijn om aan te houden is de 1:2 verhouding. Dit betekent dat je per gram koolhydraten 2 gram eiwitten terugkrijgt.
Wil jij dus voedingsmiddelen die hoog in eiwitten zijn, let dan goed op deze verhouding. Nu gaat het natuurlijk niet alleen om eiwitten. De kwaliteit van deze eiwitten is ook erg belangrijk, en met kwaliteit bedoelen wij dat het alle essentiële aminozuren bevat.
De functies van eiwitten
Eiwitten zijn betrokken bij bijna elk proces dat gepaard gaat met cellen en weefsel. Verder geven eiwitten ook structuur aan jouw organen, spieren, nagels en haar! Wist je trouwens ook dat eiwitten nodig zijn om cellen met elkaar te laten communiceren? Denk hierbij aan het aanspannen van een spiercel bijvoorbeeld.
Last van buikpijn
Het eerste wat iemand zegt als hij of zij buikpijn ervaart: ‘Ah misschien heb ik wat verkeerds gegeten..’ Zal dat het zijn? De kans is namelijk veel en veel groter dat jij niet genoeg enzymen aanmaakt om een bepaald voedingsmiddel af te kunnen breken! Raad eens wat enzymen zijn.. juist, het zijn eiwitten. Deze helpen bij het afbreken van alles wat in jouw maag terecht komt! Super belangrijk dus om hier rekening mee te houden.
Om al deze systemen goed te laten functioneren is het enorm belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Dus dat alleen krachtsporters eiwitten nodig hebben is niet helemaal correct, IEDEREEN die een gezond werkend lichaam wil kan zijn gezondheid flink verbeteren door eens te letten op zijn of haar eiwitinname.
Te weinig eiwitten, het gevolg!
Veel mensen zullen nu denken, ‘allemaal leuk en aardig, maar laat die eiwitten maar aan ome Schwarzenegger over’. Maar wat gebeurt er nou als jij de essentiële eiwitten niet binnenkrijgt?
Heel simpel, je lichaam gaat de bestaande eiwitten in het lichaam afbreken om die vervolgens te gebruiken voor super belangrijke processen.
Voorbeeld: Je hebt keihard getraind en je benen zijn helemaal op. Natuurlijk moeten je benen herstellen en daarvoor heb je eiwitten nodig. Als jij jezelf niet genoeg eiwitten geeft gaat jouw lichaam ergens anders de eiwitten vandaan halen, uit je rugspieren bijvoorbeeld. Op die manier herstellen je benen wel, maar gaat dit ten koste van je rugspier.
Je eigen spieren verbranden
Dit is wat men bedoelt met ‘je gaat eigen spieren verbranden wanneer je te weinig eiwitten eet’. Als dit proces zich te lang herhaalt, dan blijft er op een gegeven moment maar een heel mager lichaampje over zonder mooie vormen, dat wil je toch ook niet?
Dit is wat je heel vaak ziet bij een persoon die heel veel aan duursport doet. Hij of zij eet vaak veel te weinig, geeft het lichaam totaal geen reden om spieren vast te willen houden en gaat er alleen maar slechter en slechter uitzien naarmate hij of zij langere afstanden gaat rennen. Kennen jullie de bekende hangbillen van lange afstand lopers?
Niets mis mee als je daarvan houdt hoor, maar voor een ronde vrouwelijke bips kun jij je voorstellen dat een te laag eiwitinname en niet adequate training alleen maar averechts zal werken. Wees dus bewust van wat jij precies moet doen voor jouw doel en hoe jij jouw voeding en training hierop afstemt.
Minder fijne gevolgen van een extreem lage eiwitinname zijn: zwakke huid, uitslag, infecties, snel geïrriteerd, dun haar of zelfs haaruitval.
Je kunt zelfs in shock raken!