“Wanneer ga ik nou eens progressie zien?”

door Ruggengraat
progressie

Deze vraag hebben we al heel vaak voorbij zien komen. We begrijpen heel goed dat je twijfelt als je niet precies weet of je het de afgelopen week of weken goed hebt gedaan.

Je bent waarschijnlijk al een tijdje goed bezig met sporten en je let keurig op je voeding. Helaas blijven de resultaten nog even uit. Nu begint de twijfel toe te nemen. Doe je het wel goed? Moet je niet nog minder gaan eten? Moet je misschien meer cardio doen? Of heb je gewoon een detox nodig? Dit zijn allemaal vragen die direct opspelen, maar geen paniek! Je bent vast en zeker op de goede weg, maar wanneer je progressie of resultaten gaat zien is afhankelijk van een heleboel factoren.

Startpunt

Het klinkt heel logisch, maar veel mensen verkijken zich hierop. Ieder mens is anders en daarom heeft iedereen zijn of haar eigen startpunt. De één heeft al een vage sixpack, de ander heeft een BMI van 30. Natuurlijk zal de persoon met een lichte sixpack in korte tijd al duidelijke blokken kunnen zien, maar voor iemand met een BMI van 30 is dat in dezelfde tijd niet realistisch.

Aan de andere kant wordt het voor iemand die al redelijk slank is steeds moeilijker om af te vallen. Iemand met een grotere omvang zal daarom veel meer en veel sneller gewicht kunnen verliezen, zeker in het begin.

Mensen hebben de neiging zich te vergelijken met anderen en raken daarom direct ontmoedigt als ze zien dat anderen net zo lang bezig zijn maar al meer resultaat zien. Maar wat mensen echt zoeken is bevestiging. Niet zo gek dus dat zelfs topsporters, voedingsdeskundigen en personal trainers zelf een coach inschakelen om iemand te hebben die de situatie objectief bekijkt en laat weten of ze op de goede weg zitten. Soms weet je wel dat je het goed doet, maar moet je dat ook van een ander horen. Blijf focussen op jezelf. Jij bent je eigen competitie.

Aanpak

De aanpak tussen verschillende diëten kan erg verschillen. Een dieet als Cambridge of Atkins is zeer extreem, waardoor je meestal binnen één maand al flink wat kilo’s kan afvallen en relatief ‘snel’ resultaat ziet. Helaas is dit van korte duur, want je metabolisme past zich aan aan jouw huidige energie-inname. Zodra je dit punt (plateau) hebt bereikt zal je dus NOG minder moeten eten of meer calorieën moeten verbranden om nog te kunnen afvallen.

Een andere truc die crashdiëten vaak gebruiken is koolhydraatmanipulatie. Koolhydraten zijn eigenlijk gewoon suikers. Suiker trekt vocht aan en dit is ook waarom ze suiker toevoegen aan conserveringsmiddelen om de houdbaarheid te verlengen (minder vocht = minder bacteriegroei). Sommige koolhydraatbeperkte diëten kunnen dus de illusie geven dat je in korte tijd veel gewicht verliest omdat je minder suikers binnen krijgt en dus vocht verliest. Maar ja, nooit meer koolhydraten eten… Dat is wel een heel verdrietig vooruitzicht, toch?

Bij Ruggengraat wordt de focus gelegd op leefstijl- en gedragsverandering. Om een duurzaam resultaat te behalen, moet je jouw ‘dieet’ ook vol kunnen houden. Dit is waarom we graag werken met een gepersonaliseerde aanpak. Iedereen krijgt een eigen plan en geen voorgeschreven dieet. We beloven een gepersonaliseerde aanpak die aansluit bij jouw leefstijl, zodat je ook met een druk leven gevuld met sociale gelegenheden en feestjes, progressie kan boeken!

Meet methode

De weegschaal blijft een populaire methode om progressie te meten. Helaas weten de meeste mensen niet dat het getalletje op de weegschaal lang niet alles zegt. Want waar is dat getal eigenlijk op gebaseerd?

Iedere week krijgen we tientallen vragen van leden waarom het getalletje op de weegschaal maar niet omlaag laag.. Heel erg frustrerend, maar ook hierin zitten weer een aantal factoren verborgen die jouw progressie kunnen vertekenen.

Ten eerste speelt de vochtbalans een grote rol! Jouw gewicht kan in 1 dag wel 2 tot 3 kilo afwijken ten opzichte van de vorige weging. Dit is heel erg normaal! De coaches van Ruggengraat hebben hier ook gewoon last van. Als jij de dag ervoor heel veel zout hebt gegeten doordat je bijvoorbeeld een pizza of patatje op hebt dan kan het een groot verschil zijn.

Ten tweede dien je ook rekening te houden met je spiermassa. Het kan namelijk zo zijn dat je gewicht niet verandert, of een klein beetje. Je denkt dan dat je niet afvalt, maar als je aan krachttraining doet bouw je ook spiermassa op. Spiermassa weegt natuurlijk ook wat, maar dat is alleen maar positief. Toch moet je hier wel rekening mee houden.

Tot slot is het voor de dames belangrijk om rekening te houden met de menstruatie. Dit heeft ook invloed op je vochtbalans en dus ook op je gewicht.

Wij adviseren altijd om op meerdere manieren je progressie bij te houden. Zoals je ziet zegt het getalletje op de weegschaal lang niet alles en daarom is het ook belangrijk om je centimeters bij te houden. Zie je nou dat het gewicht op de weegschaal gelijk blijft, maar de centimeters nemen wel af, dan kan je ervan uitgaan dat je heel goed bezig bent! Je kunt ook een foto maken van jezelf voordat je begint en na 4, 6, 8 en 12 weken. Dit is puur voor jezelf en dient als vergelijkingsmateriaal.

Kortom, geduld is een frustrerende zaak… Het is moeilijk te zeggen wanneer je precies resultaat gaat behalen. Gun jezelf de tijd en gooi vooral de handdoek niet in de ring wanneer het even tegenzit. In de tussentijd is het beter om jezelf te focussen op het behalen van kleine doelen i.p.v. jezelf blind te staren op het getalletje op de weegschaal.

Dit vind je misschien ook leuk