Waarom gaat de weegschaal omhoog als je brood eet?

door Ruggengraat
Waarom gaat de weegschaal omhoog als je brood eet?

‘’Hey coach, ik werd vanmorgen wakker en ik ben gewoon een halve kilo aangekomen… En dat terwijl ik mij gewoon netjes aan mijn calorieën houd. Volgens mij klopt er iets niet in mijn lichaam, ik snap er echt helemaal niks van.’’

1 dag later
‘’Goedemorgennnn, moet je nou is kijken! Ik ging me vanmorgen wegen en er was gewoon een kilo vanaf ten opzichte van gisteren. Ik word echt gek van die schommelingen, dat kan toch nooit zoveel schelen? Weet jij hoe dit komt?’’

Dit zien wij echt iedere week terugkomen. Misschien is dit wel de meest gestelde vraag en het grootste irritatiepunt bij iedereen die wat kilo’s kwijt wil raken. 

Word je dik van koolhydraten?
Per 1 gram koolhydraat heeft jouw lichaam 3 gram vocht nodig om dit te verwerken. Maar wat betekent dit nou? Word je dikker van koolhydraten? Nee, natuurlijk niet! 

Jouw lichaam slaat het alleen tijdelijk ergens anders op waardoor je de volgende dag ietsjes zwaarder kan zijn. Moet jij je hier zorgen om maken? Nee, natuurlijk niet! Zolang je calorieën ongeveer gelijk blijven is dit slechts een onderdeel van schommeling in jouw gewicht. Dit is heel erg normaal. Kijk maar even naar het volgende:

25 gram gemengde nootjes leveren 162 calorieën en bevatten voornamelijk vetten, weinig koolhydraten en geen zout, mits je de meest natuurlijke gemengde noten neemt natuurlijk.

Voedingswaarde:
Calorieën : 162
Zout/natrium: : 0

Koolhydraten: 2,1 gram
Vetten: 14,8 gram
Eiwitten: 4,2 gram

2 sneetjes brood (35 gram per snee) totaal 70 gram en dan hebben we het niet over beleg, leveren 170 calorieën. De sneetjes brood bevatten zout, koolhydraten, een klein beetje vetten en een klein beetje eiwitten. Oke, wat betekent dit precies?

Calorieën : 170
Zout/natrium: 308 milligram (per dag mag je 2300 milligram)

Koolhydraten: 32,2
Vetten: 1,1 gram
Eiwitten: 6,7 gram

Wanneer je in plaats van die nootjes brood zou eten zou je sowieso al iets meer wegen omdat:

1. 1 sneetje brood weegt al meer dan 25 gram nootjes.
2. In brood zitten 32,2 gram koolhydraten (32,2 x 3 gram vocht = 96,6 gram vocht).
3. Er zit ook nog eens zout in brood wat zorgt voor nóg meer vocht. 

Je ziet al dat het een opeenstapeling van allerlei zaken is die ervoor zorgen dat jouw gewicht iets toeneemt.

Zoals je ziet is het ook heel erg logisch en je hoeft hier helemaal niet voor te stressen. Nu je de achterliggende gedachte weet, weet je ook waar die schommelingen vandaan komen.

Variatie
Nu beschrijven wij alleen een klein verschil met brood, maar hetzelfde geldt eigenlijk voor elke bron van koolhydraten. Nogmaals, HET IS HEEL NORMAAL! Waarom? De ene dag wil je pindakaas op een rijstwafel en de andere dag wil je een tosti. Wij zijn mensen en wij houden van variatie. Zolang jij je aan het juiste aantal calorieën houdt voor jouw specifieke doel dan kom je er wel! Geloof ons 🙂

Moraal van het verhaal
Voordat je de volgende keer in de stress schiet door een kleine toename in gewicht op de weegschaal, ga dan eens voor jezelf na;

  • Wat heb ik gisteren gegeten?
  • Heb ik meer water gedronken
  • Heb ik meer zout binnen gekregen?
  • Heb ik meer of minder gezweet?
  • Ben ik voor een grote boodschap naar de wc geweest of nog niet?

En zo zijn er nog 100.000 andere redenen die wij kunnen benoemen.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk