Het maakt niet uit wat voor een doel je voor ogen hebt, er zullen vroeg of laat lastige situaties zijn die jouw progressie op den duur kunnen hinderen. Dit vindt niemand leuk, maar helaas hoort het erbij. Valkuilen zijn overal en we gaan jou leren hoe je veelvoorkomende valkuilen kunt omzeilen.
Je kent het vast wel, je gaat naar een verjaardag en spreekt met jezelf af een keer geen ‘slechte’ dingen te eten. Geen koekjes, snoep, cake, taart, chips en ga zo maar door. Eenmaal aangekomen word je bij binnenkomst direct een stukje taart aangeboden. Het is trouwens niet zomaar een stukje taart, nee je kan zelfs kiezen tussen drie verschillende soorten. Zo vastberaden als je was, begin je nu toch wel een beetje te twijfelen, maar het lukt je om nee te zeggen. Een klein overwinningsmomentje voor jezelf.
Daarna ga je gezellig aan een statafel staan die vol staat met chips, nootjes, koek, toastjes enz. De eerste 10 minuten weet je jezelf goed in te houden, maar dan besluit je toch één handje nootjes te nemen. Voor je het weet is het bakje leeg en ga je los. Uiteindelijk denk je, ‘shit, dit was niet het plan’.
De coaches van Ruggengraat zijn zich er heel goed van bewust dat er enorm veel valkuilen zijn wanneer je wil afvallen. In dit artikel bespreken we de drie grootste valkuilen bij afvallen en geven we een aantal handige tips en trucs om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.
Valkuil nummer 1 – Niet bewust zijn van calorieën.
Dit is de meest voorkomende valkuil voor velen. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van calorieën, want hoeveel calorieën bevat bijvoorbeeld een stukje taart en hoe laat je dit passen binnen jouw voedingsschema?
Als er iets is wat leidend is voor vetverbranding, afvallen of strakker worden, dan is het wel je calorie-inname. We snappen dat je denkt ‘Hey, maar ik eet super gezond, alleen ik val niet af’, maar zo werkt het helaas niet. Als je zo’n 5 a 10 kilo wil afvallen, dan is het belangrijk om jouw calorie-inname wat preciezer in kaart te brengen. Want ja, die cheatmeals in het weekend telt jouw lichaam ook gewoon als calorieën, helaas.
Valkuil nummer 2 – Te flexibel zijn.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wij mensen vreselijk slecht zijn in het accuraat schatten van onze dagelijkse calorieën. Zo denken veel mensen vaak: ‘Ik eet maar 1400 calorieën, maar ik val niet af’. Nou willen we jullie niet bang maken, maar als je echt 1400 calorieën per dag eet, dan kan je er donder op zeggen dat je afvalt. Maar waar komen die extra calorieën dan vandaan? Als we bijvoorbeeld kijken naar olie, nootjes en pasta’s dan kunnen deze producten heel snel en makkelijk aantikken in calorieën.
De coaches van Ruggengraat maken een op maat gemaakt voedingsschema waar de calorieën heel precies berekend zijn. Maar stel dat je een keer uiteten gaat, dan kan jouw coach een goede schatting maken van dit etentje en dit verwerken binnen jouw schema. Als je dezelfde schatting moet maken dan kan je er zomaar 300 a 400 calorieën naast zitten.
Als dit één keer gebeurt dan is dat geen probleem, maar komt dit meerdere malen per week voor, dan zal het jouw progressie gaan hinderen.
We adviseren om flexibel te zijn, maar weet wat je binnenkrijgt en word niet té flexibel!
Valkuil nummer 3 – Zorg ervoor dat je jezelf niet het gevoel geeft dat je 1-0 achterstaat.
Helaas zijn er iedere maand weer een aantal leden die zichzelf een negatief gevoel aanpraten. Zonder dat er een reden is om zo over zichzelf te denken, trekken ze vaak te snel verkeerde conclusies. Dit is zo zonde en na drie maanden merken ze dat het ook anders kan.
‘Ik ben zo’n persoon die niet één koekje kan eten, want dan eet ik alles op’. Een uitspraak die we echt zo vaak horen. Met de juiste mindset en begeleiding zijn we ervan overtuigd dat je makkelijk een paar koekjes kan eten zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat. Als je elke dag 2 koekjes eet en je weet hoe je hiermee om moet gaan, dan zullen die koekjes jou alleen maar een goed gevoel geven! Het komt nu misschien een beetje ongeloofwaardig over, maar toch is het zo. Denk niet in ‘goed’ of ‘slecht’, maar zorg ervoor dat je de juiste balans tussen beiden vindt.