Stop met het 1300 kcal dieet!

door Ruggengraat
Stop met het 1300 kcal dieet!

Stop met het 1300 kcal dieet! Doe dit NOOIT meer want het is zonde van je tijd! We gaan je haarfijn uitleggen waarom je dit als vrouw zijnde niet moet doen. Als een diëtist(e) je op 1300 kcal zet voor een te lange periode dan kan je er haast van uitgaan dat de diëtist(e) toch niet helemaal weet wat een 1300 kcal dieet met jouw lichaam doet. 

We begrijpen dat je een super mooi resultaat wilt behalen, maar dit mag nooit ten koste gaan van jouw lichaam, gezondheid of hormonen! 

Oke, let’s start!

Wat voor een effect heeft een 1300 kcal dieet?
Als eerste gaan we je iets meer informatie geven over hoe een ovulatie ontstaat bij een vrouw. Het is namelijk zo dat de hormonen die de ovulatie reguleren heel erg gevoelig zijn voor een bepaald calorie inname. Je kunt het zien als een kettingreactie. Het kan een gecompliceerd verhaal zijn dus lees het misschien twee keer voordat je het echt begrijpt. 

Ten eerste geeft de hypothalamus het gonadotropine releasing hormone (GnRH) af. Dit vertelt de hypofyse om het luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) af te geven. De hormonen LH en FSH werken vervolgens op de geslachtsklieren (bij de man zijn dit de teelballen en bij de vrouw de eierstokken). Bij vrouwen veroorzaakt dit de productie van oestrogeen en progesteron, dit heeft een vrouw nodig om een ovulatie vrij te geven en om zwanger te worden. 

De geproduceerde hoeveelheid oestrogeen en progesteron hangt heel erg af van de fase waarin de vrouw zich bevindt tijdens de menstruatiecyclus. Als de ovulatie plaatsvindt en het eitje niet wordt bevrucht, dan vindt de welbekende ‘periode’ plaats. 

Eten & Menstruatiecyclus.
Een vrouw is extreem gevoelig voor energieschommelingen. Dit houdt in dat een vrouw gevoelig is voor hoeveel energie zij binnenkrijgt op een dag door middel van voeding. Als een vrouw een 1300 kcal dieet volgt en super hard traint, dan gaat haar lichaam ‘reageren’ op deze gigantische negatieve energiebalans. Het lichaam ziet dit namelijk als een bedreiging op overleving. Klinkt erg dramatisch, maar het kan veel effect hebben op de menstruatiecyclus.

Wanneer het lichaam veel te weinig calorieën binnenkrijgt, zullen processen zoals de menstruatiecyclus daaronder lijden. Daardoor heeft een veel te laag calorie-inname een negatief effect op de vruchtbaarheid van de vrouw. Dit is ook één van de redenen waardoor veel vrouwen die een crashdieet volgen onregelmatig menstrueren. 

Waarom eiwitten voor een vrouw belangrijk zijn!
Zodra een vrouw een 1300 kcal dieet volgt dan kan het zo zijn dat zij veel minder eiwitten binnenkrijgt. Dat betekent dus dat zij veel minder essentiële aminozuren binnenkrijgt. Dit is zonde, want je hebt deze aminozuren nodig. Aminozuren zijn vooral nodig om oestrogeenreceptoren te activeren en om de insuline gelijkende groeifactor (IGF-1) in de lever te synthetiseren. IGF-1 triggert voornamelijk de voortplantingscyclus. Dus als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt dan kan je vruchtbaarheid minder worden. 

Een 1300 kcal dieet en niet genoeg eiwitten consumeren kan ervoor zorgen dat je hormonen flink in de war raken.

Oestrogeen!
Nog even een kleine sidenote. Oestrogeen wordt niet alleen gebruikt voor de menstruatiecyclus. Zodra je oestrogeen niveau drastisch veranderd, dan zal dit resulteren in een verandering in stemmingen, herstel, spijsvertering en botvorming. Dus het is uiteindelijk ook belangrijk voor je algemene gezondheid!

Heeft een te lage calorie inname effect op je menstruatiecyclus? JA!
Dit is een volmondige JA! Wij begrijpen heel goed dat je graag resultaat wil behalen, maar denk ook goed na over de aanpak, want het is enorm zonde om een dieet te volgen voor een resultaat waarbij je je hormonen helemaal in de war schopt. Het kost enorm veel energie en moeite om dit weer stabiel te krijgen!

We adviseren daarom ook om te stoppen met een 1300 kcal dieet! Besluit je toch om een lage calorie inname te hanteren om een bepaald doel te behalen, doe dit dan niet langer dan 4 tot 6 weken. Las dan een dieet pauze in om alle hormonen te stabiliseren. Een dieet pauze houdt simpelweg in dat jij jouw calorieën verhoogt naar onderhoudsniveau! 

Waarom een hormonale gezondheid belangrijk is!
Sommige vrouwen denken ‘Ach, 1 periode missen kan geen kwaad. Als ik maar mijn resultaat behaal’. Dit is echter niet de juiste mindset. Als je een keertje je periode mist dan moet je dit als een alarm zien. Hormonaal klopt er dan namelijk iets niet en dit signaal moet je niet negeren! 

Je hebt je hormonen nodig, niet alleen voor je menstruatiecyclus, maar ook om gezond te zijn, energie te hebben en zelfs voor het psychologische vlak.

Cijfer je gezondheid niet weg omdat je een bepaald resultaat wil behalen! Het is niet erg als je er iets langer over doet.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk