Rusten tijdens het hardlopen!

door Ruggengraat
Rusten tijdens het hardlopen!

Rusten + Hardlopen = gouden combinatie!

Gaan, gaan, gaan en nog eens gaan! Wij als mensen zijn zo gefocust op het alsmaar gaan en hierdoor vergeten wij soms te rusten en ontspannen. Alleen maar gaan zorgt uiteindelijk voor overspanning en in het geval van hardlopen zorgt het voor overtraining. En overtraining zorgt voor blessures. En blessures zorgen voor een depressieve en ongelukkige jij. En dat is nou net wat jij niet wil! Deze optelsom kan jij makkelijk tegengaan door goed te rusten en te ontspannen. Zeker na het hardlopen is dit heel belangrijk!

Wanneer moet je rusten?
Wij adviseren onze leden om nooit twee keer achter elkaar te gaan hardlopen. Het is raadzaam om minstens 24 uur te rusten voordat jij weer de hardloopschoenen aantrekt. Mocht jouw lichaam nou aangeven meer rust nodig te hebben, luister hier dan goed naar!

Ben je de laatste dagen heel vaak te moe terwijl je 8 uur slaapt? 
Voel je constant een lichtelijke spierpijn? 
Heb je last van je gewrichten zoals enkels, heupen of knie?
Nemen je prestaties af tijdens het hardlopen?
Herken jij één van deze symptomen bij jezelf dan is het tijd om even goed uit te rusten!!

Hoe moet je rusten?
Heel erg simpel! Rusten betekent niet hardlopen! Gewoon eventjes niet gaan. Natuurlijk denk je dat dit een grote setback is, maar een blessure krijgen waardoor je 4 weken niet mag hardlopen is een veel grotere setback. Dus denk aan het grotere plaatje. Geef je spieren, je gewrichten en je totale lichaam genoeg rust voordat je weer gaat hardlopen.

Maar niet hardlopen betekent niet dat je niet naar buiten kan gaan. Je kan altijd eventjes gaan wandelen, een stukje fietsen (op laag tempo) of je kan zelfs aan yoga doen. Wat ook heel erg kan helpen is bijvoorbeeld een dagje spa. Even lekker naar de sauna of neem een goede sportmassage. Dit zijn allemaal activiteiten die jij gewoon kan doen tijdens jouw herstel periode.

Slapen, de gouden regel!
Beter en iets meer slapen is de koning van het goed herstellen en uitrusten. Als je de symptomen van hierboven bij jezelf voelt opkomen, dan kan een goede slaapsessie wonderen verrichten. De symptomen geven aan dat je lichaam overstressed raakt. Mentaal zal jij het waarschijnlijk niet zo ervaren, maar je lichaam ervaart het wel op die manier. Dus dan is het een kwestie om in het weekend goed uit te slapen en even niets te doen. 

Dit zal ervoor zorgen dat jij snel zal herstellen en uitgerust de week door kan knallen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk