Maken SUIKERS ons dik?

door Ruggengraat
Maken SUIKERS ons dik?

‘Ik ben verslaafd aan suikers’. Ooit wel is gehoord? Of zou dit uit jouw mond kunnen komen? Kan je eigenlijk wel verslaafd zijn aan suikers? In dit kleine artikel geven wij zoveel mogelijk antwoorden op veel voorkomende vragen over suikers. 

Wat zijn suikers?
De meeste mensen kennen de term suikers vooral uit producten zoals gebakjes, snoep en andere ‘dikmakers’. Maar wat zijn suikers eigenlijk en waar komt het vandaan?

Koolhydraten is de overkoepelende term voor alle soorten suikers. Huh, zijn er dan verschillende soorten suikers? Jazekerrrr! 

Verschillende koolhydraten
Wij hebben net al de conclusie getrokken dat er verschillende soorten suikers zijn, oftewel verschillende soorten koolhydraten. Alle koolhydraten bestaan uit bindingen tussen monosachariden. Monosachariden zijn enkelvoudige koolhydraten, de naam mono zegt het al. Monosachariden staan bekend als snelle suikers en bestaan uit fructose, galactose en glucose. 

Naast monosachariden zijn er ook disachariden. Het verschil is dat disachariden uit twee aan elkaar verbonden sachariden bestaan. Disachariden zijn dus meervoudige koolhydraten en staan bekend als langzame suikers. Disachariden bestaan uit lactose, maltose, sacharose en trehalose. 

Het grootste verschil tussen beiden is de snelheid waarbij deze worden afgebroken en opgenomen in de bloedbaan. 

Als wij ons eten doorslikken dan komt het eten in de dunne darm terecht. In de dunne darm worden de koolhydraten afgebroken tot glucose, fructose of galactose. Deze suikermoleculen worden vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Dit is het moment dat de bloedsuikerspiegel stijgt.

Dus als jij bijvoorbeeld havermout eet dan wordt deze koolhydraat in de dunne darm afgebroken tot een suikermolecuul die opgenomen kan worden in de bloedbaan. De vertering en opname in de bloedbaan is bij havermout erg langzaam.

Maar laten wij nou een ijsje als voorbeeld nemen. Het ijsje wordt ook in de dunne darm afgebroken tot een suikermolecuul, maar deze wordt sneller opgenomen in de bloedbaan dan havermout. Hierdoor wordt ijs getypeerd door de gezondheidsindustrie als ‘slechte’ suiker. 

De Glycemische Index (GI) 
De Glycemische Index (GI) staat voor de snelheid waarmee het bloedsuikerspiegel stijgt nadat een persoon een vorm van koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel afgebroken worden tijdens de spijsvertering en waarbij glucose snel opgenomen wordt in de bloedbaan, hebben een hogere Glycemische Index dan een koolhydraten die langzaam worden afgebroken en waarbij glucose ook langzamer wordt opgenomen in de bloedbaan. 

Energie en Koolhydraten:
Koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol leveren energie. De hoeveelheid energie die een voedingsstof levert wordt aangeduid in kilocalorieën. Even een klein overzichtje:

Koolhydraten leveren 4kcal per gram
Eiwitten leveren 4kcal per gram
Vetten leveren 9kcal per gram
Alcohol levert 7kcal per gram

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel energie een bepaalde voedingsstof levert? Dit is belangrijk omdat voor elk gewicht een bepaalde hoeveelheid kcal nodig is om op dat gewicht te blijven. Dus stel je weegt 75kg dan heb je misschien 2500 kcal nodig om op dat gewicht te blijven. Dit is een belangrijk gegeven als jij het doel hebt om af te vallen of aan te komen. Want als jij wilt afvallen dan moet je een negatieve ENERGIEbalans creëren. Met andere woorden, je moet minder eten dan dat jouw lichaam nodig heeft. 

Conclusie:
Maken suikers ons dik? Nee! Suikers maken ons niet dik. Een positieve energiebalans maakt ons dik. Met andere woorden, een overschot aan kcal maakt ons dik. Suikers hebben in de loop der jaren een slechte naam gekregen, maar dit is een beetje onterecht want als jij 3000 kcal eet over een langere periode met alleen vetten en eiwitten, dan zal jij ook aankomen in gewicht.

Te veel suikers zijn niet goed, maar dat is dus met alles zo! Heel veel mensen hebben geen besef van hoeveel kcal zij werkelijk binnen krijgen én dat leidt vaak tot overgewicht. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Let us know en schakel onze hulp in via de gratis advieslijn!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk