Maaltijden overslaan, is dat slecht voor je metabolisme?

door Ruggengraat
metabolisme

We horen het maar al te vaak, ‘sorry coach, het is mij niet gelukt om mijn maaltijden op tijd te nemen.. Ik weet dat dit slecht voor me is!’

De gedachte dat je metabolisme langzamer wordt blijkt nog steeds te bestaan, maar klopt dit wel? En belangrijker nog, waar komt deze gedachte vandaan?

In dit artikel leggen we uit hoe het zit en wat voor een effect het heeft op jouw metabolisme als jij per ongeluk een maaltijd overslaat.

Wat houdt metabolisme eigenlijk in?

Jouw metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, bestaat uit allerlei verschillende processen die gedurende 24 uur in jouw lichaam afspelen.

Simpel gezegd kun je jouw metabolisme als volgt beschrijven: Hoeveel calorieën verbruikt jouw lichaam over een periode van 24 uur? Dit is wel erg basic en daarom gaan we die 24 uur opbreken.

We kennen het energieverbruik, dit bestaat uit jouw BMR (hoeveel calorieën je verbruikt in ruststand) en het TEV (Thermische Effect van Voedsel), hoeveel calorieën heeft jouw lichaam nodig om voedsel te verteren. Dan hebben we ook nog het thermische effect van sporten. Dit is gebaseerd op hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft tijdens het sporten. En als laatste moeten we ook nog rekening houden met je NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis). Dit zijn het aantal calorieën die jouw lichaam verbruikt tijdens je dagelijkse bezigheden. Denk aan het aantal stappen die je zet op een dag en bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes zoals schoonmaken.

De simpele formule die bij deze informatie hoort ziet er als volgt uit:

24 UUR Energieverbruik = BMR + TEV + SPORTEN + NEAT

Ja, je ziet het al. Jouw metabolisme is niet slechts één simpel dingetje, er zijn meerdere factoren die hierin een rol spelen. In dit artikel gaan we het vooral hebben over de invloed van het TEV.

Het motortje draaiende houden

Wat hierboven staat heb je misschien wel eens gehoord, en daarom ben je natuurlijk bang dat jouw metabolisme langzamer wordt als je een maaltijd overslaat. Maar waar komt deze gedachte eigenlijk vandaan?

Elke keer wanneer je iets in je mond stopt dan begint jouw lichaam met werken. Het verbruikt calorieën om de maaltijd te verteren. Of dit nou een banaan van 120 calorieën is of een burger van 600 calorieën, in beide gevallen gaat jouw lichaam aan het werk.

Nu denk je vast, hoe vaker ik wat eet, hoe meer mijn lichaam gaat verbruiken om het eten te verbranden. Nou mooi niet! De hoeveelheid calorieën die jouw lichaam verbruikt om een maaltijd te verteren hangt heel erg af van het aantal calorieën van de maaltijd.

Wanneer je per ongeluk, door de drukte op werk of school, een maaltijd overslaat en op een later moment neemt maakt niet zoveel uit.

Als je 2000 calorieën per dag eet dan heeft jouw lichaam ongeveer 200 calorieën nodig om al deze calorieën te verteren. Of je die calorieën nou verdeeld over 7-8 maaltijden of over 2-3 maaltijden, dat heeft geen of minimaal invloed op de hoeveelheid die jouw lichaam daadwerkelijk verbruikt voor het thermische effect van voedsel.

Wanneer heeft het overslaan van maaltijden wel effect op je metabolisme en resultaat?

Nu denk je ‘Oh joh, het maakt allemaal niks uit hoe vaak en wanneer ik wat eet. Als ik maar aan het eind van de dag aan mijn calorieën zit, toch?!’ Dit is ook niet helemaal waar en we gaan je precies uitleggen waarom.

Stel dat je consistent jouw maaltijden overslaat waardoor je geen puf meer hebt om te bewegen, niet meer gaat sporten en de rest van de dag futloos en gesloopt op de bank ligt, dan is de kans groter dat je jezelf aan het eind van de dag vergrijpt aan allerlei caloriebommen. In dit geval heeft het overslaan van maaltijden WEL invloed op jouw resultaat!

Je zorgt er namelijk voor dat je energieverbruik afneemt doordat je niet gaat sporten en je NEAT vermindert. Als die ene maaltijd je energie geeft om toch wel een blokje om te lopen en wél te gaan sporten i.p.v. op de bank hangen, dan moet je hier wel opletten en je netjes aan je vaste structuur houden.

Moraal van het verhaal

Probeer jouw structuur vast te houden wanneer dat mogelijk is. Als je door de drukte een maaltijd moet overslaan betekent dit alleen maar dat jij een flinke maaltijd later op de dag mag nemen om toch aan die calorieën te komen. Lukt dit jou een dagje niet? So what, geen probleem! Hiermee bouw je alleen maar een iets grotere negatieve energiebalans op waar je in het ergste geval ietsjes meer door afvalt, zo erg is dat toch niet?

Verder kun je er natuurlijk ook voor kiezen om die calorieën in te zetten op een later moment in de week wanneer je wil genieten van een hapje of drankje buiten de deur.


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk