Jezelf belonen na een goede training. Is dit wel een goed idee?

door Ruggengraat
jezelf belonen

Je hebt net onwijs hard getraind en dan zou je denken dat je jezelf wel mag belonen met iets lekkers, toch!? Of is dit nou een hele verkeerde denkwijze en aanpak?

Laten we maar gelijk het antwoord verklappen. Zoals jullie wellicht al dachten is dit NIET de juiste aanpak. Je mag jezelf best belonen, maar niet zoals negen van de tien mensen dat doen.

Heel veel sporters denken namelijk dat ze veel meer calorieën verbranden dan dat ze daadwerkelijk doen.

De verkeerde gedachte:
Wanneer je jouw energieverbruik gaat analyseren, dan komt het trainen zeker aan bod. De gedachte: ‘Ik train dus ik verbruik meer’ is dus erg logisch. Toch schatten veel sporters hun energieverbruik veel te hoog in waardoor ze een zwaar vertekend beeld schetsen.

Het betekent namelijk niet dat je tijdens een uurtje krachttraining ruim 500 kcal hebt verbrand. Het valt vies tegen hoeveel het in werkelijkheid is. Ga jezelf daarom niet belonen na een work-out met 500 kcal aan lekkernijen, maar zorg er ook voor dat je de balans binnen jouw voedingspatroon behoudt.

Probeer het trainen en voedingsschema los van elkaar te zien. Dit betekent dat jij je aan het calorieaantal houdt dat in je voedingsschema staat en alles wat je met krachttraining of een andere manier van trainen doet is EXTRA.

Een heel groot voordeel hiervan is dat je dan ook nooit hoeft te balen wanneer je onverhoopt een training moet missen. Het is namelijk een verkeerde gedachte wanneer je denkt dat je slecht bezig bent wanneer je één of twee keer niet bent gaan trainen. Het trainen is geen indicator dat je goed of minder goed bezig bent wanneer je wil afvallen. Het trainen is ‘slechts’ een hulpmiddel en raden we iedereen aan, maar nogmaals, het is geen ramp wanneer je een training mist.

Energiebalans is leidend!
Als je wil afvallen dan hoef je in principe niet eens te trainen en je kan jouw doel behalen. Jouw energiebalans (voedingspatroon) is leidend.

Tegenwoordig krijgt trainen (en met name krachttraining) zo’n grote lading waardoor heel veel mensen al snel verkeerde conclusies gaan trekken.

– ‘Ik ben niet wezen sporten dus ben ik toch al slecht bezig vandaag. Dan kan die chocoladereep er ook wel bij’.
NEE, fout!

– ‘Ik ben vandaag lekker wezen sporten en het ging super goed, nu mag ik mezelf wel belonen met iets lekkers’.
Nee, ook fout!

Nogmaals, het sporten is geen indicator of je goed bezig bent. Je moet het altijd als een extra ondersteuning zien en niet als leidraad!

EEN PAAR LEUKE FEITJES
Wist je dat een pizzapunt ongeveer 300 kcal bevat en wist je dat je 30 minuten lang achter elkaar burpees moet doen om 300 kcal te verbranden? Oeiiiiii, valt vies tegen hé?

Wist je dat een Snickers 242 kcal bevat en wist je dat je 6 tabata’s van 4 min met super hoge intensiteit moet doen om 242 kcal te verbranden?

Wist je dat 100 gram chocola (dat is een hele reep) ongeveer 560 kcal bevat? Maar wist je ook dat je 13 tabata’s van 4 minuten lang moet doen om 560 kcal te verbranden? Dat is dus bijna een uur lang tabata’s knallen. Geloof ons, dat is een hel!

Na 3 tabata’s zijn wij al aardig kapot, dus denk de volgende keer nog even aan de bovenstaande feitjes 😉

Dit vind je misschien ook leuk