Hoe overleef ik een avondje SUSHI?!

door Ruggengraat
sushi guide

Sushi, voor veel mensen is dit één van de moeilijkste verleidingen om te weerstaan. Een gezellig avondje uiteten met vrienden, familie of kennissen waarbij de rondes je om de oren vliegen. Zonder blikken of blozen ben je al gauw 2000 calorieën verder. Dit kan wat stress opleveren en daarom vonden we het wel tijd worden voor een Sushi Guide! Want hoe geniet je nou optimaal van een avondje sushi zonder jouw plan uit het oog te verliezen?

Voordat we het gaan hebben over het voedingsschema, is het eerst belangrijk om te beseffen dat zo’n avondje uit voor ontspanning moet zorgen en niet voor stress!

Begin van de week spreek je met je vrienden en vriendinnen af dat jullie sushi gaan eten in het weekend. Je bent er al de hele week mee bezig en je probeert er zo goed mogelijk rekening mee te houden. Dit levert al gigantisch veel STRESS op. De dag waarop je sushi gaat eten: ‘Ahhh vandaag ga ik sushi eten, super leuk maar ik hoop niet dat ik mijn resultaat verpest.’ Resultaat: Nog meer STRESS! En dit zorgt er uiteindelijk voor dat je helemaal niet kunt genieten tijdens een etentje met vrienden en vriendinnen.

Dit is helemaal niet nodig, zeker niet als je er al rekening mee hebt gehouden! Ontspan dus lekker, want één etentje gaat jouw resultaat niet verpesten! Obsessief gedrag leidt uiteindelijk tot heel veel stress en dit verpest het resultaat.

Calorieën

Sushi is over het algemeen erg calorierijk. We gaan ons niet eens verdiepen in hoeveel calorieën ieder stukje sushi bevat, want daar wordt niemand gelukkiger van. We gaan juist kijken hoe we hier flexibel mee om kunnen gaan.

Als je met Ruggengraat start of je hebt voor jezelf een fitness doel voor ogen, dan weet je dat je een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag/week moet eten om het gewenste resultaat te behalen.

Stel nou dat jij 1600 calorieën moet eten om resultaat te behalen, dan is het handig om een aantal dagen voordat je sushi gaat eten elke dag 100 kcal te schrappen. Op die manier spaar je die calorieën op om meer te eten tijdens het avondje sushi. Van maandag tot en met vrijdag heb jij al 500 calorieën gespaard en die kan je dus mooi invullen tijdens het etentje.

Nog een tip:

Neem op de dag dat je sushi gaat eten voornamelijk lichte maaltijden. Denk hierbij aan 500 gram kwark met wat stukjes fruit of een tonijnsalade met heel veel rauwkost. Op die manier zorg je ervoor dat je wel goed verzadigd bent én je bespaart ook nog eens flink wat calorieën.

Hoppaaaa, opeens heb je heel veel ruimte gecreëerd voor sushi én nog veel belangrijker, je weet nu heel goed dat je lekker kunt genieten in plaats van dat je denkt dat één avondje sushi jouw hele resultaat gaat verpesten.

Mindset is alles!

De juiste mindset en het juiste gedrag zorgen voor de gezelligste avonden uit! Het werkt namelijk niet als je daar met een dubbel gevoel zit. Zodra je beseft dat een avondje sushi jouw resultaat niet kan verpesten dan ga je er heel flexibel mee om.

Je kan jouw voedingsschema per week zo inrichten dat je de hele week nog steeds in een calorietekort zit. Zodra je inzoomt op een detail vergeet je het grotere plaatje en dat is niet de bedoeling!

Samenvatting:

1) Ontspan, relax en geniet. Vermijd stress en obsessief gedrag!
2) Maak een plan!

Plan #1 kan zijn (5 dagen 100-150 kcal schrappen uit je voedingsschema en op de dag zelf bewuste maaltijden eten voordat je sushi gaat eten).

Plan #2 kan zijn (6 dagen netjes in een negatieve energiebalans (dus je eet volgens schema) en de dag met sushi zit je op onderhoud)

Waar kies jij voor?

Balance is the key!

Dit vind je misschien ook leuk