Slapend gespierd worden?

door Ruggengraat
nachtrust

Lig je ook altijd naar het plafond te staren wanneer je eindelijk in bed ligt? Komen precies op dat moment al jouw gedachten bij elkaar? Zo herkenbaar voor velen, de hele dag verlang je naar het moment dat je eindelijk in bed ligt en juist wanneer je eindelijk ligt lukt het niet om in slaap te komen.

Als je dan eindelijk ligt te slapen word je vervolgens om de haverklap wakker… Heel erg frustrerend, maar je herkent het vast wel! Vandaag laten we zien waarom een goede nachtrust zo belangrijk is voor ons allemaal.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?
Slaap heeft zowel een effect op jouw fysieke én mentale gezondheid. Het is heel erg belangrijk om te weten dat de uurtjes die je in jouw bed doorbrengt niet allemaal kwalitatieve slaapuren zijn waar je echt van tot rust komt.

Denk maar eens terug aan een nacht waarin je heerlijk los ging in de club en een paar drankjes op had. Die nacht sliep je waarschijnlijk als een blok, maar volgens mij werd je niet heel uitgerust wakker?

Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat jij niet lekker slaapt en daardoor niet goed uitgerust bent. Voorbeelden hiervan zijn: een spannende presentatie op werk of school, een leuk feestje waar je al lang naar uitkijkt, te veel met jouw telefoon bezig zijn vlak voor het slapen gaan, veel nadenken over negatieve dingen in het leven of gewoon stress in het algemeen.

Spieren groeien tijdens het slapen.
Heel veel mensen denken dat hun spieren in de sportschool groeien, maar helaas is dit niet helemaal waar! In de sportschool wordt slechts een signaal afgegeven om jouw lichaam meer spieren te laten bouwen. Dankzij het ‘adaptieve vermogen’ van het lichaam is jouw lichaam in staat om meer spiermassa op te bouwen.

Jouw spieren groeien door de combinatie van de prikkel in de sportschool (krachttraining), het adaptieve vermogen en goed herstel. Het klinkt heel informatief en je vraagt je nu hoogstwaarschijnlijk af wat slaap en rust hiermee te maken heeft? Nou, heel simpel! Het adaptieve vermogen en herstel gebeuren tijdens jouw rust. Jouw lichaam herstelt pas van de intensieve trainingsprikkels als jij slaapt.

Er is nog meer!

Maar dit is nog niet alles, want tijdens jouw slaap vinden er nog veel meer processen plaats. Zo produceert het lichaam een heleboel hormonen die verantwoordelijk zijn voor verschillende processen in het lichaam. De productie van hormonen vindt onder andere plaats in jouw hoofd, ook wel ‘Hypofyse’ genoemd. De hypofyse stuurt als het ware de hormoonproductie aan. Als je niet goed slaapt en dus niet goed tot rust komt, dan wordt dit proces verstoord en herstel je niet optimaal.

Een ander negatief effect van slaaptekort is dat chronische pijntjes alleen maar erger worden. De oplossing tegen die pijntjes wordt daardoor vaak via de verkeerde weg gezocht. Zo zou iemand die bijvoorbeeld vaak last heeft van zijn of haar nek eerder neigen naar een fysiotherapeut terwijl het echte probleem juist door slaaptekort komt.

Je eet meer wanneer je slecht slaapt.

Naast alle bovenstaande negatieve effecten van te weinig slaap, heeft het ook nog een ander groot nadeel, mensen die niet voldoende slapen hebben vaak meer trek. Dit komt doordat het lichaam energie ergens anders vandaan moet halen. In dit geval zoekt het lichaam naar energie in de vorm van voeding. Mensen met slaaptekort hebben over het algemeen ook overgewicht doordat zij hun energiepeil moeten aanvullen met eten.

Dit vind je misschien ook leuk