Fit worden na de zwangerschap!

door Ruggengraat
Fit worden na de zwangerschap!

Jaaaa, na 9 maanden die kleine gedragen te hebben is hij/zij er ein-de-lijk! Je bent vast en zeker direct verliefd en terecht, want wat is er nou mooier dan jullie kindje in je armen te hebben?!

Toch heeft die kleine wel een verrassing meegenomen voor mama, namelijk wat extra kilootjes. Nou is dit natuurlijk heel normaal, maar veel mama’s willen zo snel mogelijk weer terug in shape zijn. Hier gaan we jullie bij helpen!

Geniet en heb geduld!
De eerste zes weken is het belangrijk om de tijd te nemen om te herstellen van de zwangerschap. Neem die tijd ook echt en geniet van elkaar! De hele situatie thuis is veranderd en om hieraan te wennen heb je even wat tijd nodig. Na een paar weken kun je wel proberen om iets actiever te worden. Ga bijvoorbeeld iedere dag een lekker stuk wandelen met elkaar. Op die manier ben je actief bezig en er even lekker uit. 

Borstvoeding?
Tsja, dat is wel even iets waar je rekening mee moet houden, want misschien ga je borstvoeding geven na de zwangerschap. Je begrijpt dat het dan niet handig is om de focus gelijk te leggen op het afvallen. Je moet namelijk wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om de borstvoeding aan te maken. 

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om na te gaan of het metabolisme daadwerkelijk verhoogt wanneer een vrouw borstvoeding gaat geven. Echter zijn de resultaten niet significant genoeg om hier een duidelijke uitspraak over te doen. Maar wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat je niet in een negatieve energiebalans moet zitten, omdat je jouw energie keihard nodig hebt! Hoeveel energie je nodig hebt, hangt af van jouw situatie. 

Tijdens de borstvoeding is het heel belangrijk om goed jouw voedingspatroon in kaart te brengen. Houd goed in gaten hoeveel calorieën je binnenkrijgt en probeer zo’n 200 à 300 calorieën meer te eten dan jouw lichaam nodig heeft om de productie van borstvoeding goed op gang te houden. 

Na de eerste paar maanden
Na de eerste 3 maanden neemt de productie van de borstvoeding af en zou je over kunnen gaan op de fles. Op dit moment zou je ervoor kunnen kiezen om op onderhoud te eten. Dit houdt in dat je precies de hoeveel calorieën nuttigt die je nodig hebt om op gewicht te blijven. Probeer dit voor een week of 2 vast te houden en kijk wat er gebeurt met jouw gewicht en lichaam. Vanaf dit punt kun je verdere conclusies trekken en beslissen of je minder moet eten of juist niet. 

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is niet raadzaam om direct minder te gaan eten. Het gevaar van gelijk minder eten is dat je hormoonproductie afneemt als je te laag in calorieën gaat zitten. We kunnen dus niet gelijk zeggen ‘ga zoveel minder eten’ omdat dit per individu verschillend is en je het rustig af moet bouwen. 

Het opbouwen van de intensiteit
Zoals hierboven al vermeld staat moet je de eerste zes weken niet aan te veel bewegen denken. Herstel rustig, wen aan de situatie en probeer met de week grotere afstanden te wandelen.

Na de eerste 6 weken kun je al wat meer denken aan opbouwend sporten. Begin eerst rustig met cardio en wat lichte krachtoefeningen. 

Na de eerste 3 maanden gaan we ervan uit dat je goed hersteld bent en dat is het moment dat je kan knallen voor jouw resultaat.

Een klein overzicht:
Week 1 – 6 – niks tot licht actief in de zin van wandelen.
Week 7 – 12 – cardio tot aan lichte krachttraining.
Week 13 – en door. Hier zit je al goed in het ritme, heb je al je voeding onder controle en het trainen gaat ook lekker. Dat betekent dat je weer een extra stapje kan gaan zetten richting jouw doel.

Is de baby al 6 maanden of ouder?
Wanneer de baby al wat ouder is dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook hersteld van de bevalling en kun je gewoon de volle focus leggen op het behalen van jouw resultaat. Hierbij blijft het voedingspatroon het belangrijkste onderdeel en dit moet goed aangepast zijn op jouw situatie. Mama zijn is al druk genoeg, dus apart koken zit er niet in! 

Conclusie
We begrijpen heel goed dat je de overtollige kilo’s na de zwangerschap er zo snel mogelijk af wil werken, maar je moet eerst goed herstellen van de bevalling. Zodra je hersteld bent kun je denken aan sporten. Bouw de intensiteit geleidelijk aan op. Houd wel goed je

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk