Fit in het vliegtuig!

door Ruggengraat
vliegreis

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat er weer lange vliegreizen gepland zijn. Ben je dit toevallig ook van plan en benieuwd naar hoe je zo fit mogelijk je vakantiebestemming kan bereiken? Lees dan gauw verder, want wij delen 5 tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Een gezonde maaltijd is op vliegvelden ver te zoeken, laat staan om een maaltijd te vinden met een degelijke portie eiwitten. Mocht je er dan toch één vinden dan betaal je de absolute hoofdprijs! Vliegtuigmaaltijden zijn vaak erg calorierijk als je je bedenkt hoe inactief je zal zijn gedurende de vlucht en bovendien is opgewarmde vis of vlees in een onhygiënische ruimte niet erg betrouwbaar. Vermijd dit gedoe en neem zelf een maaltijd of snacks mee. Eiwitrepen, geroosterde edamame boontjes of een boterham met kipfilet mag je gerust mee nemen in het vliegtuig. Over fruit en groente wordt wat moeilijker gedaan, maar die zal je ook op het vliegveld wel tegen komen. Het gaat echt om die eiwitten, want die zijn het moeilijkst te vinden en zijn juist het belangrijkst voor herstel van je spieren, want zo’n lange zit vinden ook je spieren niet fijn.

Hydrateer!
Vliegtuigen en vliegvelden zijn funest voor je vochtbalans. De droge lucht en airconditioning zorgen voor het vasthouden van vocht waardoor je je opgeblazen en misselijk kan voelen. Het is het absoluut waard om 10 keer tijdens je vliegreis naar de wc te moeten in plaats van jezelf de hele vlucht ellendig te voelen door dehydratatie verschijnselen.

Bovendien geeft het opstaan je een goede reden om even de benen te strekken en de bloedsomloop op gang te houden. Het beste kan je daarom een lege fles meenemen en opdrinken vóór de douane en dan na de douane vullen in een toilet om mee te nemen in het vliegtuig. Die halve slokken die je aan boord kan krijgen schieten namelijk niet op…

Rekken vóór vertrekken
Voordat je het vliegtuig instapt heb je meestal nog enkele minuten wachttijd tot het boarden begint. Gebruik deze tijd nuttig en stretch je hele lichaam. Niet alleen stimuleer je zo de bloedsomloop zodat je ongemakken tijdens het vliegen voorkomt, maar je raakt ook nog wat overtollige energie kwijt, zodat je in het vliegtuig beter kan slapen (indien je een nachtvlucht hebt of heel vroeg moest opstaan). Ook tijdens het vliegen kan je enkele eenvoudige stretches doen vanuit een zittende positie om je lichaam soepel te houden.

Prioriteer slaap
Het liefste merk je zo min mogelijk van de vliegreis en dus is het allerbeste wat je kunt doen natuurlijk slapen. De reis gaat dan niet allen sneller, maar het helpt ook om in een beter slaapritme te blijven wanneer je aankomt op je bestemming. Door te slapen stel je je lichaam ook in staat zich te herstellen van de hectische reis en voel je je net iets meer opgeladen wanneer je aankomt op je bestemming. Slapen in een vliegtuig is voor velen een uitdaging, maar je kan het jezelf wel iets makkelijker maken. Probeer allereerst 3 uur voor vertrek geen cafeïne-houdende consumpties meer te nuttigen, zoals Red Bull, koffie of chocolade. Als je gevoelig bent voor licht, kun je het beste een oogmasker meenemen. Daarnaast kunnen oorproppen je helpen de geluiden in de cabine iets te dempen. Tenslotte is een laatste maatregel om valeriaan tabletten in te nemen, die een slaapverwekkend effect hebben. Dit is een effectief natuurlijk kruid en geen medische slaappil. Medische slaappillen werken namelijk snel verslavend en daar wil je tijdens je vakantie absoluut niet afhankelijk van worden.

Geen modeshow
Vliegen is afzien. Maak het jezelf dan ook niet onnodig moeilijk door de meest sexy hoge pumps aan te trekken en strakke jeans te dragen met een oncomfortabel nauwsluitend shirt. Zoals eerder vermeld ben je door de droge lucht eerder gevoelig voor het vasthouden van vocht, waardoor je buik, enkels en voeten iets kunnen uitzetten. Hou hier rekening mee en kies losse, comfortabele kleding en schoenen. Ook de temperatuur is op vliegvelden, in vliegtuigen en op je bestemming sterk wisselend. Door laagjes kleding te dragen ben je op elke temperatuur voorbereid.

Gezien een vliegreis in extreme gevallen wel 48 uur kan duren (incl. vliegveld), is het geen ramp als je je niet aan een strak voedingsschema of sportschema kan houden, maar het zou wel zonde zijn als je compleet gebroken aankomt op je bestemming. Je vliegreis legt namelijk wel de basis van je vakantie. Dus, fit door je vliegreis = fit op vakantie!

Dit vind je misschien ook leuk