Voordat we beginnen heb ik een korte vraag. Wat is jouw reden om te starten met het Ruggengraat programma? Wil je strakker, fitter, sterker, gespierder of slanker worden? Of wil je gewoon een gezondere lifestyle aannemen?
Stel nou dat ik je vandaag vertel dat je morgen kunt starten, hoe ga je het dan aanpakken voor jezelf? In het begin zal alles goed gaan, maar er gaat een moment komen dat je niet weet hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. Je doet je uiterste best om alles onder controle te krijgen, maar het loopt net even anders.
En ja hoor, daar is die dan: het welbekende dipje.
Een dipje komt in veel verschillende vormen en maten terug. Voor de één is het makkelijk vergrijpen aan allerlei lekkernijen en de ander mist een aantal trainingen. Maar dit dipje kan een nog veel negatiever gevolg hebben, namelijk:
- Je valt terug in je oude (vaak slechte) voedingspatroon
- Je vergeet waarom je begonnen was
- Je weet het allemaal even niet meer en het is onmogelijk om jezelf weer bij elkaar te rapen
Wanneer je hier te lang in blijft hangen kan het zomaar zo zijn dat je een jaar later weer helemaal terug bij af bent. Of erger nog.. Je bent nóg verder van huis.
We hebben een aantal tips voor jou om te voorkomen dat een dipje een flinke terugval wordt!
Geef jouw emoties een plekje
Zodra je begint met het Ruggengraat programma is het belangrijk dat je bewust bent van het feit dat we werken aan de hand van een plan. We zijn allemaal mensen en geen machines, dit betekent dat we wel eens kunnen afwijken van het plan.
Iedereen heeft te maken met sociale gelegenheden, drukte thuis, op werk of school en emotionele gebeurtenissen. Dit heeft allemaal invloed op jouw keuzes. Probeer daarom altijd, hoe moeilijk het ook kan zijn, om zulke situaties een stap voor te zijn. Het kan heel erg helpen om over jouw emoties te praten i.p.v. alles voor jezelf te houden. Misschien hunker je onbewust dan makkelijker naar comfort food, maar probeer een manier te vinden om dit voor te zijn.
Maak het bespreekbaar met jouw coach! Nadat jij je hebt aangemeld heb je de ‘luxe’ om alles bespreekbaar te maken met een persoon die kennis heeft over voeding, training en gedrag én daarnaast onafhankelijk is zodat hij of zij jou kan voorzien van een goed advies.
Daalt jouw gewicht niet? Dit is GEEN dip!
Soms zien we niet direct de resultaten die we graag willen behalen en dit kan aan allerlei verschillende factoren liggen. Denk hierbij aan stress, jouw zoutinname, jouw week in de menstruatiecyclus (voor vrouwen uiteraard) en sociale gelegenheden.
Wanneer het gewicht niet iedere week zakt mag je dit NOOIT zien als een dipje! Wanneer jij je aan het plan blijft houden zul je zien dat het gewicht later weer zal zakken.
Als je van jezelf weet dat jij je netjes aan het aantal calorieën houdt en de workouts doet, dan is er een specifieke reden waardoor jouw gewicht niet doet wat je wilt. Zie dit niet als dip en zorg ervoor dat je vol blijft houden. Consistentie is de sleutel tot succes!
Maand- of weekdoelen?
Het afvinken van een lijstje is een mooie manier om je prestaties in kaart te brengen. Wil je graag 3 keer per week trainen? Formuleer jouw doelstelling dan net even anders zodat je makkelijk een tegenslag kunt voorkomen.
Focus je op een doel zoals 12 keer in de maand trainen i.p.v. 3 keer per week. Hierdoor zul je minder snel een dipje ervaren als je 1 week maar 2 keer gaat sporten omdat je dit nog makkelijk kunt compenseren.
Kijk alleen terug om te zien hoe ver je bent gekomen!
Soms raken we verblind door resultaten om ons heen. Het lijkt wel alsof iedereen om je heen een fantastisch resultaat behaald, alleen jij niet.. Dit kan erg demotiverend werken terwijl dit helemaal niet nodig is.
Bekijk je wel eens foto’s van jezelf van een paar maanden geleden? Voordat je bijvoorbeeld met het Ruggengraat programma begon? Jij ziet jezelf elke dag, dus kleine verschillen vallen niet echt op.
Daarom adviseren we om jouw progressie bij te houden door middel van centimeters/omtrek bijhouden (van buik, borst, armen en dij), foto’s en gewicht. Zo kun je jouw progressie op meerdere manieren bijhouden als het gewicht niet omlaag gaat op de weegschaal. Merk je nou dat de cm’s wel afnemen, dan ben je gewoon super goed bezig! Het gewicht zal volgen 🙂
Typeer jezelf niet als iemand die opgeeft
Zie jij jezelf als iemand die snel opgeeft? Dan zal je waarschijnlijk ook heel snel van jezelf accepteren dat je opgeeft, want hé zo ben jij! Voor jou is het eigenlijk maar ‘normaal’ om te stoppen met het vechten voor je doelen, want het zit nou eenmaal in je. DOE DIT NIET! Het is nergens voor nodig. Iedereen kan doorzetten, dus jij ook.
Vertel jouw doelen aan iedereen die je lief is en zorg ervoor dat zij jou zullen stimuleren en motiveren. Zij zullen je continu herinneren aan het feit waarom je ook alweer begonnen bent. Dit helpt enorm!
Moraal van het verhaal
Dipjes zullen altijd voorkomen in verschillende vormen en maten. In jouw gedachten zijn deze dipjes altijd een reden voor jezelf om terug te gaan naar de oude en makkelijke weg. Het wordt tijd om daarmee te stoppen en te kijken naar het grotere plaatje. Met behulp van deze tips kom je al een heel eind.