De Body Positivity hype, ben jij tevreden met jezelf?

door Ruggengraat
De Body Positivity hype, ben jij tevreden met jezelf?

We zien het steeds vaker terugkomen op social media, het begrip ‘body positivity’. Wat houdt het eigenlijk in? En hoe kan het dat er zoveel mensen zijn die niet ‘positief’ denken over hun eigen lijf. Is het een vereiste dat je positief moet zijn over jouw lichaam om gelukkig te zijn of mag je ook best ontevreden zijn over hoe je er nu uit ziet? In dit artikel delen wij onze visie en mening over dit veelbesproken onderwerp. 

Wat is BODY POSITIVITY?
In dit geval maken wij geen gebruik van een voorgekauwde definitie, maar formuleren wij er zelf één. In één zin zouden wij body positivity omschrijven als ‘tevreden zijn met jouw lichaam en accepteren dat een vetrolletje er gewoon bij hoort.’

Je krijgt niet alles te zien
Laten we eerlijk zijn, social media zijn heel goed in het schetsen van een ideaalbeeld, toch!? Maar zijn sociale media daar verantwoordelijk voor of ligt de schuld meer bij onszelf? Wij vinden het niet gek dat er dames en heren zijn die onzeker over zichzelf worden doordat ze continu foto’s van anderen te zien krijgen waar zij er op hun best uitzien. Want laten we eerlijk zijn, er zijn zoveel mensen die een ‘perfect’ leven leiden op social media. 

Even snel een foto maken bestaat bijna niet meer. Die ‘snelle’ foto verandert al gauw in een fotoshoot. De perfecte belichting, een mooie laag make-up, een nette outfit en een goede achtergrond mogen tegenwoordig niet meer ontbreken op een ‘spontane’ Instagram post. 

Maar waarom toch? Waarom accepteren we niet gewoon dat we er niet 24/7 op ons best uitzien. Dat zou het namelijk een stuk gemakkelijker maken. Veel mensen vergeten dat er achter die prachtige foto’s ook een heel ander verhaal schuilt. Bijna iedereen kent zijn of haar eigen onzekerheden, maar er zijn maar weinig mensen die dat durven te delen. Vergeet dat alsjeblieft niet! 

Niks mis met ontevreden zijn
Gelukkig is er ook een tegengeluid, maar die vertelt ons juist weer dat we heel blij met onszelf moeten zijn. ‘Die vetrolletjes horen bij jou, wees er trots op en omarm het!’ NATUURLIJK moet je blij zijn met jezelf, maar het is helemaal niet erg om NIET tevreden te zijn met bepaalde lichaamseigenschappen die jou minder gelukkig maken. 

Je mag best ontevreden zijn als jouw benen, billen, armen of buik niet zo strak is als dat jij eigenlijk zou willen. Wil je dat het strakker wordt? Train er dan voor! Simple as that. Jezelf verbeteren en fitter maken is juist goed. Je kan jezelf namelijk wel aanpraten dat die overtollige kilo’s bij jou en jouw levensstijl hoort, maar dat is onzin. Werk ervoor en doe er alles aan om jezelf gelukkiger te maken! En geloof ons, als jij straalt in die ene jurk die je al zo lang wil, dat is ook een vorm van geluk. 

Goed om jezelf te herinneren waar je vandaan komt
Soms lijkt het alsof jouw eigen progressie veel minder goed is dan de progressie van iemand anders. Het is goed om altijd rekening te houden met het startpunt, iedereen kent zijn of haar eigen startpunt en ieder lichaam reageert op een andere manier. Het is jouw reis, jouw journey, dus focus je vooral op jezelf. 

Gebruik de fantastische resultaten van anderen als motivatie, maar focus je vooral op jezelf. Daarnaast is het super belangrijk om af en toe te realiseren waar je vandaan komt. De stappen die jij maakt, groot of klein, zijn soms voor jou onzichtbaar en daardoor denk je dat het niet goed gaat. Maar heel vaak is het juist zo dat je heel goed bezig bent, maar dat jouw verwachtingspatroon veel te hoog ligt. Verwacht niet dat je binnen een maand jouw extreme doelen bereikt. Wees realistisch en voorkom onnodige teleurstellingen. 

Het is altijd: YOU vs YOU!

Doe het met de juiste intentie
Wat bedoelen wij hier nou mee? Probeer niet aan jouw lichaam te werken alleen maar om ‘iemand anders’ te laten zien dat je hard traint of omdat je geaccepteerd wil worden door anderen.

Als jij liever rondloopt in een maatje groter en daarnaast lekker sportief wil zijn, dan is dit natuurlijk helemaal niet gek of raar. 

Vaak denken mensen namelijk dat je perse lijnen op je buik moet hebben of 80 kilo moet kunnen squatten om plezier te hebben in een actievere, fittere en gezondere levensstijl. Hier klopt natuurlijk niks van! Zorg ervoor dat je jouw eigen doelen stelt en dat die doelen jou gelukkig maken. Niet iemand anders!

Moraal van het verhaal
Laat niemand bepalen wat goed of slecht voor jou is. Wees niet bang om jezelf te willen veranderen en wees vooral niet bang om ergens ontevreden over te zijn. Want verandering van jezelf leidt tot groei, maar alleen wanneer je wil veranderen met de juiste intenties. Zorg dat je jezelf niet kleineert op basis van jouw uiterlijk, het hoeft niet altijd maar te matchen met het beeld dat op social media wordt gecreëerd!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk