De beste oefeningen voor je buikspieren

door Ruggengraat
De beste oefeningen voor je buikspieren

Zoals jullie al weten is plaatselijk vet verbranden helaas niet mogelijk. Maar hey, dat betekent niet dat wij niks anders kunnen doen om die sixpack zo snel mogelijk zichtbaar te maken. Als je dan toch besluit om die buikspieren extra aan het werk te zetten, zorg er dan in ieder geval voor dat je effectieve oefeningen doet. 

Vanaf nu mag je het buikspierkwartier even laten voor wat het is en vervang dit kwartiertje voor oefeningen waarbij je de buikspieren écht belast met extra gewicht. Jouw buikspieren zijn namelijk ook gewoon spieren en reageren net zoals alle andere spieren op een prikkel. Maar wat is nou precies die prikkel waar de spier groter van wordt?

De prikkel voor de buikspier
Laten wij als eerst even een duidelijke definitie geven aan die ‘prikkel’. Een prikkel voor een spier houdt in dat je een spier iets laat doen wat het nog niet gewend is. Als jij jouw buikspieren aanspant en alleen crunches doet met lichaamsgewicht, dan is dit niet zwaar genoeg voor deze spier om te groeien. Zeker niet wanneer je dit al voor een langere periode doet. Waarom niet? Ons lichaam is continu bezig met het aanspannen van de buikspieren om het lichaam op die manier te stabiliseren. Daarnaast went ons lichaam heel snel aan een bepaalde intensiteit. Een buikspierkwartier is lekker en het geeft een goed gevoel, maar er zijn betere alternatieven om die buikspieren aan het werk te zetten. 

Maar hoe doe je dat dan?

Voeg extra gewicht toe
Voer oefeningen uit waarbij je de buikspieren moet aanspannen terwijl je extra gewicht aan de belasting van de spier toevoegt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een schijf of een dumbell van 5 a 10 kilo op je borst te houden wanneer je omhoog komt tijdens een sit-up. Je kunt er ook voor kiezen om een gewicht tussen je voeten te klemmen terwijl je jouw knieën naar boven trekt.

Om jullie goed op weg te helpen hebben wij een aantal effectieve buikspieroefeningen op een rijtje gezet:

  • Ab Crunch machines
  • Weighted decline crunches 
  • Weighted side to side twist
  • Woodchoppers
  • Reverse woodchoppers 
  • Medicine ball crunches 
  • Weighted hanging leg raises   

Wanneer je deze oefeningen toevoegt in een fase waarin jij spieropbouw wilt realiseren, is het van belang dat jij iedere week net iets meer doet dan de week ervoor. Om die abs goed zichtbaar te maken is het nog steeds belangrijk om je vetpercentage te verlagen. Deze oefeningen dienen als leidraad om zo snel mogelijk in spiermassa aan te komen. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk