Hoe kun je specifiek (buik)vet verbranden?

door Ruggengraat
buikvet

Oké, we hebben je misschien een beetje op het verkeerde been gezet met deze titel, maar er zijn wel 4 veel voorkomende factoren die specifiek voor opslag van vet op de buik kunnen zorgen. Gelukkig hebben we voor elke factor ook een oplossing om het goed te maken. Ben je benieuwd? Lees gauw verder!

Slaap

Jouw slaappatroon heeft een direct effect op de hormoonbalans. In het bijzonder kunnen de honger regulerende hormonen uit evenwicht raken bij onvoldoende (kwalitatieve) slaap. Bij te weinig slaapuren zal er meer ghreline worden geproduceerd. Dit veroorzaakt een hongergevoel. Leptine, het verzadigingshormoon, zal daarentegen juist afnemen. Als gevolg hiervan is het goed mogelijk dat je meer energie tot je neemt dan nodig. 

De oplossing is heel simpel! Zorg voor voldoende slaap. Streef naar minimaal 8 uur slaap en verbeter je slaapkwaliteit door 2 uur voor bedtijd geen beeldschermen meer te zien en blauw licht te vermijden. Ondertussen kan je een boek lezen, stretchen/yoga doen, je kleding vast klaarleggen voor de volgende dag of je tas inpakken voor een stressvrije ochtend.

Stress

Wanneer je wél afvalt maar geen vet verliest op je buik, kan dat te maken hebben met je stressniveau. Stress triggert een hormoon genaamd cortisol. Cortisol heeft als functie om vetopslag op de buik te bevorderen. Dit in verband met ons vecht-vlucht systeem bij dreigende situaties. De vetopslag op je buik is dan bedoeld om je organen te beschermen. 

Je buikstreek is immers waar al je kwetsbare organen zitten. Regulier je stressniveau door voldoende aandacht te besteden aan ontspanning. In ons vorige artikel geven we hiervoor verschillende tips. Ook lichamelijke ontspanning zoals een deload week (minder zwaar trainen) of één cheatmeal (wanneer al je lang in een calorietekort zit) kunnen bijdragen aan stressvermindering.

Verkeerde training

Nog vaak wordt gedacht dat cardio en buikspieren trainen de beste combinatie is om vet te verbranden. En dan met name buikvet. Als je je buik traint dan verbrand je daar toch ook vet? Neeee, zo werkt dat niet helaas! 

Dit fenomeen noemen we spot reductie. Hoewel er wetenschappelijke artikelen zijn die aantonen dat spot reductie mogelijk is, zijn de resultaten vaak zeer minimaal (we hebben het over tienden verschillen) en vaak uitgevoerd op groepen proefpersonen met morbide obesitas. Zwakke bewijskracht dus. 

Waar je echt wat aan hebt is het opbouwen van spiermassa over je hele lichaam. Spieren vragen meer energie, dat betekent dat je méér kan eten en het risico op overeten vermindert. Bovendien verbranden spieren de hele dag door energie, terwijl je met cardio enkel energie verbrandt op het moment dat je het doet en daarna niet meer. Aangezien krachttraining ook gefocust is op compound bewegingen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd activeren, zal je ook indirect je buikspieren trainen. Op deze manier krijg je die ‘toned’ look. Wist je dat Ruggengraat ook gepersonaliseerde trainingsschema’s biedt? Zo train je altijd optimaal richting JOUW doel.

Voeding niet op orde

En natuurlijk gaan we het weer over voeding hebben, want laten we eerlijk zijn: Je kan voldoende slaap hebben, zo stressvrij zijn als een kat, trainen als Arnold zelf, maar als je te veel of juist te weinig blijft eten dan zal je nog steeds je doel niet behalen. Stem je voeding dus af op je doel. 

Afvallen? Hanteer dan een calorietekort. Spieren opbouwen? Zorg dat je iets meer eet dan je verbrandt. Een groot probleem bij mensen die willen afvallen is dat zij een té extreem energietekort hanteren. Dit is absoluut niet nodig en wordt zelfs afgeraden, omdat een te groot energietekort juist die stress zal opwekken en je eerder te maken zal krijgen met plateau’s en misschien zelfs eetbuien. Ruggengraat houdt hier rekening mee door op maat gemaakte voedingsschema’s te maken, gericht op persoonlijke doelstellingen en voorkeuren. Wij geloven absoluut niet in crashdiëten en willen juist prestaties bevorderen. Extreem weinig eten is dus een no-go.

Wij hopen dat dit artikel duidelijk heeft kunnen maken dat je beter geen doel kan stellen om vet op een specifieke plek te verbranden, maar je wel maatregelen kan nemen om ervoor te zorgen dat er niets bij komt. Het komt toch echt neer op het trainen en goed voeden van het lichaam in zijn geheel. Als je deze 4 factoren goed op orde hebt en een klein beetje geduld bewaard, dan volgen de resultaten 100% zeker!

Dit vind je misschien ook leuk