Beter ‘s ochtends of ‘s avonds trainen?

door Ruggengraat
Beter ‘s ochtends of ‘s avonds trainen?

Door meteen te gaan trainen als je wakker bent heb je minder kans dat je training er uiteindelijk helemaal niet van komt. We weten allemaal dat het leven niet altijd zo loopt als we dat hadden gepland. Door je training als allereerste te plannen kan er niets meer tussen jou en je fitness doelen komen.

Veel mensen merken dat wanneer zij de ochtend beginnen met een lekkere training, zij zich door de dag heen veel energieker en gelukkiger voelen. Dit is ook bevestigd door onderzoeken die aantonen dat het stofje ‘endorfine’ zorgt voor dat geluksgevoel. 

Het grootste voordeel van ‘s ochtends trainen is dat je er heel snel een routine mee kunt vormen. Dat betekent dat er meer regelmaat in de frequentie van je trainingen komt en juist die consistentie is de sleutel tot een succesvolle transformatie.

Wanneer je ‘s ochtends traint dien je natuurlijk op tijd te gaan slapen om de volgende ochtend je bed uit te kunnen komen. Er zal dus ook meer regelmaat in je slaappatroon komen. Je slaappatroon heeft direct invloed op je honger- en verzadigingshormonen (leptine en ghreline), als deze hormonen beter in balans zijn wordt het ook makkelijker om je voeding onder controle te houden. 

‘S avonds trainen
’S avonds trainen betekent vaak minder tijdslimieten waardoor je relaxter kunt trainen zonder elke keer op de klok te kijken.

Daarnaast is het fijn om de dag af te sluiten met tijd voor jezelf. Je kunt nog even je hoofd leegmaken en de laatste frustraties van de dag in je training storten. Zo kun je voldaan en relaxt je bed in!

Een groot voordeel van ’s avonds trainen is dat je over de dag meer maaltijden hebt gegeten en dus meer energie hebt. Vaak ben je daardoor sterker en meer gefocust. Dit komt zeker ten goede tijdens je workout, want meer trainingsvolume = progressie = resultaat!

Natuurlijk is het ook fijn om lekker te kunnen blijven liggen. Uitslapen voorkomt oververmoeidheid waardoor je beter bent uitgerust voor je training.

Tenslotte het grootste voordeel van ‘s avonds trainen: je hebt geen tijd om tegelijkertijd naar Happy Hour in de kroeg te gaan, dat scheelt weer calorieën en katers! Maar trainen is ook wel een beetje Happy Hour, toch? (Aan een ander soort “bar” dan 😉).

Of je beter ‘s avonds of ’s ochtends kunt sporten hangt af van twee factoren:

  • Jouw voorkeur
  • Jouw leefstijl/dagschema

Het beste sportschema is er één die je vol kunt houden. Als je er niet helemaal uitkomt, probeer het dan ook gewoon uit. Ga een keer ’s avonds en een keer ’s ochtends om te kijken wat beter in jouw leefstijl/schema past en waar jouw lichaam het beste op reageert.

Eén ding is zeker, het beste moment om te beginnen is NU. Indien je niet weet waar je moet beginnen, een stok-achter-de-deur nodig hebt of gewoon toe bent aan een uitdaging, dan staat Ruggengraat voor je klaar.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk