Barbecue Time! De-hoe-overleef-ik-een-barbecue-guide.

door Ruggengraat
barbecue

Ons mooie landje wordt getroffen door een hittegolf en we genieten er met volle teugen van. Wat heerlijk! Zonnetje, korte broekje, zonnebrilletje en genieten maar! Maar het mooie weer brengt ook vele verleidingen met zich mee. Terrasjes, ijsjes, festivals, drankjes en natuurlijk de barbecue. Het is niet altijd mooi weer dus het zou erg jammer zijn als je een barbecue moet missen omdat het zogenaamd niet in je schema past. 

Maar jullie kennen Ruggengraat onderhand wel en jullie weten wat wij zeggen: ‘Alles kan en alles mag.’ Zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Dus bij deze de officiële hoe-overleef-ik-een-barbecue-guide.

Stap1:
Zet je schrap! Stap 1 is om jezelf in te stellen om te genieten. Het is mooi weer, je bent met familie en vrienden dus het is vandaag tijd om te genieten.

Stap 2:
Een barbecue kan heel snel uitlopen tot een eetfestijn waarbij je 2000 kcal naar binnen werkt. Vergeet dan niet de calorieën die je normaal al op een dag eet en je zit al gauw op de 3000 calorieën. Niet geheel onverstandig dus om rekening te houden met een BBQ. We raden het dan ook altijd aan om een licht te ontbijten en lunchen. 

Een voorbeeld:

– 250 gram kwark met 100 gram bessen en 15 gram muesli (ontbijt) of

– 2-3 crackers met kipfilet en een gekookt eitje (ontbijt / lunch) of

– Tonijnsalade met sla, komkommer, tomaat en sla dressing (lunch) of

– Volkoren brood met kipfilet, slankie smeerkaas light, komkommer en tomaat (lunch) 

Dit zijn allemaal voorbeelden van lichte maaltijden die wel goed verzadigen. Dan lig je tenminste niet de hele dag met buikkramp op de bank totdat de BBQ begint, ook wel belangrijk. 

Als tussendoortjes raden we aan om dit te beperken tot 1 snack. Misschien een stukje fruit?!

Stap 3:
De barbecue zelf! Ahh yes, het is tijd om gezellig te BBQ’en met familie en vrienden. Natuurlijk ga je niet je eten afwegen, dat is nonsens! Je hebt overdag rekening gehouden met de calorieën en dat is prima. Maar wat wel belangrijk is, is om met jezelf af te spreken wanneer het genoeg is. Eet gezellig mee. Neem vooral lekker veel vlees (eiwitten verzadigen het meest), schep genoeg groente op ENNNNN doe rustig aan met het stokbrood. Dit gaat je heel erg helpen 😉

Zodra je merkt dat je voor bord nummer 4 of 5 gaat, dan moet je tegen jezelf zeggen: ‘Oke, ik heb nu wel genoeg gehad.’ We adviseren daarom ook om genoeg water, cola zero, of bijvoorbeeld slimpie te drinken tijdens de BBQ. Water vult ook enorm en zorgt ervoor dat je niet gaat overeten! Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk om genoeg te drinken op warme dagen.

Stap 3.5:
We benoemen het toch nog maar even extra, maar doe rustig aan met het stokbrood. Het is niet een race wie het meeste stokbrood op kan. Neem een aantal stukjes en doe gezellig mee, maar ga niet helemaal los en schep af en toe ook wat groente op.

Stap 4: 
Drankjes! Af en toe is het gewoon heerlijk om een wijntje of een Coronaatje te nemen bij de BBQ. Spreek wel met jezelf af hoeveel drankjes je gaat nemen. Je staat niet in de club dus je kunt de drankjes mooi beperken. 2 drankjes voor de gezelligheid is wel schappelijk, toch?!

Stap 5: 
Bij een BBQ hoort soms ook een toetje, zeker als het mooi weer is. Dit is het punt wanneer het een opeenstapeling van calorieën kan worden. Dus nu is het verstandig om een bewuste keuze te maken. Denk bijvoorbeeld aan een fruitsalade als toetje. Heerlijk en verfrissend. Stel nou dat je de drankjes hebt laten staan, dan kun je prima voor een ijsje al toetje kiezen! Bewuste keuzes maken is super belangrijk!

Stap 6:
Stel nou dat je met de BBQ iets meer eet dan dat je met jezelf had afgesproken. Is dit erg? Nee, straf jezelf niet. Een slechte dag betekent namelijk niet gelijk dat je het verpest hebt. Als je nu blijft hangen in de stemming ‘Ik heb het al verpest’ en je laat je de volgende dag ook gaan, dan ga je richting het verpesten van je resultaat.

Conclusie: Gun jezelf een leuke dag inclusief BBQ, maar pak het de volgende dag onmiddellijk weer op! De volgende dag moet je eigenlijk gelijk weer naar de gym en knallen!

De ultieme lifehack:
Bij een barbecue horen ook sausjes en meestal houden we het niet bij 1 sausje of bij 15 ml saus, maar laten we ons lekker gaan. Daarom is dit de ultieme lifehack. We leven tegenwoordig in een tijd waarin alles zero en light is dus we kennen ook de Heinz Tomaten Ketchup 50% minder suiker en de Mayonaise Light.

Heinz Tomaten Ketchup 50% minder suiker bevat per 100 gram 40 kcal minder dan de normale ketchup. Of ben je gek op Mayo? Kies dan voor Calve Mayonaise light! 20 gram mayo light bevat 30 kcal waarbij de normale mayo ongeveer 100 kcal bevat.

Stap 7:
Dit waren we vergeten! Geniet van het weer, de gezelligheid van familie en vrienden en van een heerlijke bbq!

Dit vind je misschien ook leuk