Alles of niets, alles of niets, alles of niets olee olee! Een hele reep chocola of helemaal niks! Een heel pak koek of helemaal niks! Een hele bak Ben&Jerry’s of helemaal niks!
Herken jij jezelf hierin en begrijp je wat wij bedoelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We begrijpen wel waar dit vandaan komt, want als iedereen van de daken schreeuwt wat wel ‘gezond’ is en wat juist heel ‘ongezond’ is dan begrijpen we wel dat je na één stukje chocola zoiets hebt van: ‘’Ach, dan vreet ik de rest ook wel op. Ik ben nu toch al ongezond bezig!’’
Maar denk je dat ieder stukje chocola of andere voeding langs een soort van keuring moet in jouw lichaam en dat er daar bepaald wordt of het als vet opgeslagen wordt of gewoon door mag? Uiteraard werkt het niet zo en we leggen graag uit waarom deze mentaliteit juist leidt tot eetbuien.
Restricties leiden tot eetbuien
De alles of niets mentaliteit leidt in 9 van 10 gevallen tot een eetbui, maar waarom eigenlijk?
Hoe gedisciplineerd je ook bent, niemand gaat zijn hele leven kip, rijst en broccoli eten. Het is ook helemaal niet nodig om jezelf zulke restricties op te leggen. Waarom typeer jij jezelf als een persoon die zo slecht met voeding omgaat? Je wil toch ook lekker kunnen genieten van een stukje taart of een ander genietmomentje?!
Momentje van geluk
De alles of niets mentaliteit zal nooit helpen bij het vinden van de juiste balans. Je moet namelijk genieten van zowel ‘gezonde’ als ‘ongezonde’ voeding. Probeer te accepteren dat je na een koekje graag nog een koekje wil. Dat is namelijk het gevolg van het nemen van iets lekkers, je wil nog meer lekkers. Maar beeld je daarom in dat je alleen dat extraatje neemt om een momentje te genieten van iets lekkers! Het is niet de bedoeling dat dit genietmoment de hele dag duurt. Op die manier leer je de kleine dingen waarderen en weet je hoe je een paar koekjes of een ijsje kunt integreren binnen een uitgebalanceerd voedingsschema.
Bepaal realistische doelen
De alles of niets mentaliteit gaat ervoor zorgen dat je een te hoog verwachtingspatroon hebt waardoor je alleen maar gedemotiveerd raakt. Het is daarom heel belangrijk om realistische doelen te bepalen en niet gelijk alles perfect willen doen. Dat is namelijk onmogelijk!
Kijk naar de mogelijkheden en breng jouw leef- en eetpatroon in kaart. Op die manier kun je makkelijker realistische doelen bepalen.
Gebruik EN in plaats van OF
“Ik geniet van gezonde voeding EN ongezonde voeding”
“Ik geniet van een pittige workout EN van een luie zondagmiddag op de bank”
“Ik heb EN mooie strakke benen EN een gebied (bijv. lovehandles) op mijn lichaam waar ik aan wil werken”
In plaats van:
“Ik eet of gezond of niet”
“Ik ben lui of fit”
“Ik ben of tevreden met mezelf of niet”
Denk niet in uitersten maar wees realistisch en verbied jezelf niet zoveel! Je mag best wat meer van jezelf houden, alleen het mag natuurlijk niet de overhand nemen 😉
Moraal van het verhaal
De alles of niets mentaliteit is een verkeerde mentaliteit en kan jouw leven flink in de war schoppen. Dit moet je niet willen, verrijk jouw opties en kies ervoor om je te oriënteren op meerdere mogelijkheden. Een simpel voorbeeld, je doet de assumptie dat je op een bepaalde manier (krachttraining) iets moet doen om een bepaald resultaat te behalen (fit worden en strak lichaam hebben). Je hebt alleen nog lang niet alle manieren overwogen die er zijn om dat resultaat te behalen. Hierdoor zul je eerder gedemotiveerd raken wanneer je merkt dat je het niet kunt voldoen aan jouw assumptie. Om to the point te komen, vraag niet van jezelf om volgens de alles of niets mentaliteit te leven. Deze mentaliteit zorgt er namelijk voor dat je geen stappen vooruit maakt. Be realistic!