Aan je doelen werken tijdens de Ramadan

door Ruggengraat
Aan je doelen werken tijdens de Ramadan

De Ramadan staat op het punt om te beginnen en misschien denk je, ‘’Ramadan, jammer dan’’. Wij zijn er voor iedereen en daarom willen we ook graag de moslims onder ons helpen. We hebben een aantal handige tips om tijdens de Ramadan aan je fysieke doelen te werken.

De Ramadan
Ramadan is de is de negende maand van de Islamitische kalender. Het is de maand van inkeer, waarin tussen fajr, de dageraad ruim vóór zonsopkomst, en maghrib, bij zonsondergang, gevast wordt. Kort samengevat, mensen die deelnemen aan de Ramadan eten en drinken niet van zonsopgang tot zonsondergang. Dit jaar begint de ramadan op 23 april tot en met 23 mei.

Trainen tijdens de Ramadan, kan dat wel?
Ben je iemand die gewoon lekker bezig wil blijven tijdens de Ramadan en ook gewoon wil trainen? Dat kan! We willen je wel adviseren om jezelf niet tot het uiterste te pushen. Gebruik gewichten waarmee je de oefening gecontroleerd uit kunt voeren. 

Wanneer je de hele dag niks eet of drinkt, is het niet verstandig om te veel van jouw lichaam te vragen. Trainen op een lege maag kan prima, maar trainen met te weinig vocht in jouw lichaam kan zorgen voor blessures en dat wil je niet! 

Je zult merken dat je soms wat minder kracht hebt, maar dat is niet erg en heel normaal! Het gaat er juist om dat je gewoon consistent blijft trainen. 

Wat is de beste tijd om te trainen?
Wij adviseren om of 1 a 2 uur voor het eten te trainen, of juist na het eten te trainen. 

Eten na de training?
Als je de hele dag door eet, maakt het niet zoveel uit wanneer je wat eet, maar na een hele dag vasten en een training adviseren wij wel om een snelle bron van eiwitten te nemen die niet te zwaar op de maag ligt en makkelijk te verteren is. Dit kan bijvoorbeeld een eiwitshake zijn, 2 gekookte eitjes of een bakje Griekse yoghurt. 

Water
Vlak voordat je mag eten begint je maag onwijs te knorren. Je denkt dat je heel veel trek hebt, maar je lichaam wilt het liefste water!

Vergeet dus vooral niet om genoeg water te drinken in de periode dat het mag. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn.

Afvallen tijdens de Ramadan?
Normaliter zouden mensen niet het doel moeten hebben om af te vallen tijdens deze maand. Maar ook tijdens de Ramadan geldt de regel: Calorieën in VS Calorieën uit. Verbruik jij meer dan dat jouw lichaam nodig heeft, dan val je af.  

Omdat de periode waarin gegeten mag worden tussen 21:00 uur en 04:30 uur ligt (ongeveer), is het lastig om alle calorieën binnen te krijgen. Voor veel mensen is het eerste kommetje soep al behoorlijk vullend. Maar vergis je niet, dadels, pindakaas, melk, frituursels, chips en koekjes kunnen heel snel aantikken in calorieën. Probeer dus niet al te gek te doen en jezelf te vertellen ‘’aahh, ik heb toch de hele dag niks op dus ik mag eten wat ik wil’’. Maak verantwoorde en bewuste keuzes, eet je eiwitten, eet je groenten en zorg dat je jouw portie fruit binnenkrijgt. Mocht je daarna nog willen genieten van iets anders lekkers, dan kan dat natuurlijk zolang je maar een beetje op de calorieën let!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk