Wat een rot dag! Echt alles zit tegen. De bus gemist, je had een opgeblazen buik vanmorgen, je bent nat geregend, je vriendje appt niet uit zichzelf, het is niet gelukt om te sporten en je collega zat zo erg in je nek te hijgen!
En thuis gaat het helemaal mis!
Je loopt naar de kast en trekt de koekjes, ijsjes, chocolaatjes en chips uit de kast! 20 minuten later is alles op, want ja wat maakt het uit!?
Voor veel mensen is dit heel herkenbaar, want laten we eerlijk zijn, iedereen heeft hier wel eens last van.
We hebben het hier over ‘emotie eten’. Hoe kan het dat je de emoties zo op laat lopen en je jezelf vol gaat proppen met van alles en nog wat. Daar moet een oplossing voor zijn!
We begrijpen dat jouw emoties soms de overhand nemen en dat je daarom comfort en troost gaat zoeken in eten.
Dit artikel is bedoeld om een paar tips te geven om goed om te gaan met emotie eten en meer grip te krijgen op jouw slechte eetgewoontes.
Waarom eet je eigenlijk zo graag wanneer je emotioneel bent?
Voeding wordt vaak gezien als een beloning. Wanneer je iets lekkers, iets zoets of iets vettigs eet doet jou dat denken aan een fijn en warm gevoel. Dit heeft impact op jouw endorphine hormoon. Endorphine is een stofje dat je een lekker gevoel geeft, maar kan je dit hormoon ook beïnvloeden zonder 3000 calorieën in één keer binnen te krijgen? De volgende tips gaan jou helpen!
Tip 1 – Vul jouw huis met verantwoorde en gezonde producten.
Dit klinkt best logisch en voor de hand liggend en dit is een stap die je direct kunt toepassen. Haal niet 10 soorten koek in huis als je van jezelf weet dat je het toch niet bij 1 koekje houdt. Wanneer je lagere calorie opties thuis hebt liggen, zal het emotie eten ook minder erg zijn. Voorbeelden hiervan zijn Maria koekjes en bokkenpootjes.
Tip 2 – Ken jezelf en jouw trigger foods
Trigger foods, weetje wat dat zijn? Dit zijn voedingsmiddelen die bij jou een gevoel creëren wat eigenlijk niet in woorden te beschrijven is. Het eten van trigger foods legt verbanden met dingen die in jouw verleden zijn gebeurd waar je wellicht niet eens meer een link mee kunt leggen.
Dit voorbeeld herken je misschien wel: Stel je voor dat je vroeger verdrietig van school kwam en dat jouw moeder dan een broodje pindakaas als lunch voor je maakte om jou te troosten. Jouw brein maakt nu dan nog steeds een soort van connectie met dat moment. Dat specifieke product ‘triggert’ een bepaald gevoel waardoor je er steeds meer en meer van wil.
Wat je hiervan moet leren is dat als je een emotionele ‘eetbui’ voelt aankomen, dat je hier niet te makkelijk aan toe moet geven en niet moet grijpen naar de dingen waar je altijd naar grijpt. Ken jezelf en herken jouw valkuilen. De volgende punten zijn goede manieren om je endorphine flink te boosten. Dit kan misschien net genoeg zijn om emotionele eetbuien te voorkomen.
- Een rondje wandelen
- Een lekkere massage
- Een flinke vrijpartij
- Een alcoholisch drankje (niet te veel)
- Een glimlach of lachen
- Een ontspannende playlist
- Een WORKOUT
Tip 3 – Afvinken van lijstjes (to do list)
STRUCTUUR, STRUCTUUR, STRUCTUUR! Hoe gek het ook klinkt, maar alles draait om structuur en controle. Dit geeft je namelijk grip op jouw doen en kunnen.
Het maken van lijstjes op je werk, voor het huishouden of voor je sportweek kan heel erg helpen! Vink alles af wat je gedaan hebt. Denk hierbij aan 3 liter water gedronken, 10.000 stappen gezet, deadlines en of taken gehaald en ga zo maar door.
Het afvinken van een bepaalde taak of doel kan jou een heel goed gevoel geven. Het geeft jou het gevoel dat je heel productief bent en houd je gefocust. Daarnaast laat jij je minder snel leiden door emoties doordat je zo gestructureerd bezig bent. Je zal dus veel minder uit emotie eten.