Choco bananenbrood

door Ruggengraat
Choco bananenbrood

Bananenbrood, wie kent het niet. Een (meestal) iets gezondere variant van de standaard cake. Bananenbrood kan echt heel veel verschillende ingrediënten bevatten, zoals bosbessen, noten, kaneel, speculaas of appel. Of natuurlijk cacao, waardoor je een heerlijke choco-cake krijgt! De basisingrediënten van bananenbrood zijn het meest belangrijk, want daar hangt voor het grootste deel van af of de cake lukt.

Een bananenbrood komt vaak smeuïg en nog een beetje nat uit de oven. Dit komt met name doordat er veel natte ingrediënten in zitten (bananen). Uit dit recept komt een vrij droge cake. Dit komt simpelweg omdat er veel droge ingrediënten in zitten, zoals de cacao. Hou je meer van smeuïg? Dan kan je 100 – 150 ml extra plantaardige melk toevoegen. Ik heb zelf ook wel eens gehad dat mijn bananenbrood na het bakken in elkaar stortte, zo jammer! Dit heeft er meestal mee te maken met de oven. Zorg dat je oven goed op temperatuur is en open de oven niet continue, zodat de hitte ook in de oven blijft. Bovendien is het afkoelen van een bananencake ook belangrijk.

Choco bananenbrood
Bananenbrood, wie kent het niet. Een (meestal) iets gezondere variant van de standaard cake. Bananenbrood kan echt heel veel verschillende ingrediënten bevatten, zoals bosbessen, noten, kaneel, speculaas of appel. Of… Recepten Choco bananenbrood European Printen
Porties: 10 plakken
Voedingswaarden 200 calorieën 20 grams vetten

INGREDIËNTEN

Basisingrediënten:
200 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
200 gram super rijpe banaan (ongeveer 2)
16 gram bakpoeder
5 el kokosbloesemsuiker (of 5 el agavesiroop)
een snufje zout

Om de cake te binden:
3 el gebroken lijnzaad
3 el water

Voor een choco-kerstcake:
100 gram cranberry’s
50 gram cacao

Om de cake luchtig te maken:
½ tl baking soda
½ tl appelcider azijn

Voor de topping:
150 gram poedersuiker
50 gram kokosrasp
2 – 4 el water (let op, niet te veel!)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met margarine. Kokosolie kan ook, maar bij mij werkt margarine net even fijner.

Pak een klein bakje en doe hierin het gebroken lijnzaad en het water. Dit vervangt het ei wat betreft de binding van de cake. Laat dit een paar minuten staan terwijl je in de tussentijd verder gaat met de volgende stappen.

Meng alle andere droge ingrediënten, niet de cranberry’s, door elkaar.
Pureer of prak de banaan tot een fijne moes en prak het lijnzaad erdoor heen. Mix de banaan met de droge ingrediënten goed door elkaar.

Voor een luchtige cake mix je nu de baking soda en het appelcider azijn met elkaar in een apart bakje. Dit gaat schuimen en dit zal je cake luchtiger maken. Mix dit mengsel door het beslag heen. Meng als laatste met een lepel de cranberry’s door het beslag.
Doe het beslag in een cakevorm en doe het in de oven voor ongeveer 45 minuten. Na 45 minuten prik je met een satéprikker in het beslag om te kijken of de cake gaar is. Als de satéprikker er droog uitkomt is de cake dus droog van binnen en gaar! Laat hem wel nog goed afkoelen voordat je hem uit de cakevorm haalt.

Als de cake helemaal is afgekoeld meng je het glazuur door het poedersuiker met het water en de helft van de kokosrasp te mengen. Pas op! Gebruik eerst weinig water en voeg dit steeds in kleine beetjes toe. Je wilt liever dat het iets te dik is dan iets te dun, want dan loopt je glazuur zo van je cake af. Verdeel het glazuur over de cake en bestrooi de cake met de rest van het kokosrasp. Laat het opdrogen voordat je de cake aansnijdt.

Eet smakelijk! Ennneee, laat je weten hoe die gesmaakt heeft 😉

Notities

Voedingswaarde per plak: Calorieën: 266 kcal. Koolhydraten: 40 gram Eiwitten: 4 gram Vetten: 10 gram

Dit vind je misschien ook leuk